Бургаските архитекти и проектанти вече ще спазват общинска наредба, която

...
Бургаските архитекти и проектанти вече ще спазват общинска наредба, която
Коментари Харесай

Архитекти и проектанти ще спазват правила за единен облик на сградите в Бургас


Бургаските архитекти и проектанти към този момент ще съблюдават общинска разпоредба, която ще откри характерни условия за образа на градските пространства, постройките и архитектурните ансамбли. Това взеха решение общинските съветници с 47 гласа „ за “ и 2 „ въздържал се “.

Въвежда се правото на общините да дефинират спомагателни условия към размера и наличието на подробните устройствени проекти и на капиталовите планове за нови здания, реорганизация, продължение и надстрояване и съществени поправки на здания и уреди, улици, площади и озеленени площи, свързани с благоустрояването на градските пространства. 





Предложението е на кмета Димитър Николов, който обясни детайлности по докладната.

„ Не мога да не бъда неудовлетворен от програмата, която се извършва за ул. „ Богориди “. Повече от 80% от притежателите се преценяват, макар комплицираните съсобственически връзки. Помагаме им при документалната част. Когато чуят, че би трябвало да минат през Министерството на културата, се отхвърлят, само че с наше медиаторство се получава. Нашият закон не е идеален в това отношение. В други страни се стига в това число и до изземване на благосъстоятелност, при нас режимът е демократичен. Въпреки това ние се съобразяваме и го съблюдаваме. Наредбата не е супер съвършена на 100%, само че отнякъде би трябвало да стартираме “, изясни Димитър Николов и добави, че всички оферти на съветниците и съсловните организации ще бъдат прегледани. 

Заместник-кметът инж. Чанка Коралска отговори на въпросите от общинските съветници и уточни, че тази Наредба е добра крачка за Общината. „ Тя е плод на 3-годишен труд. Първият вид мина през много ремонти. Наредбата е плод на взаимен труд сред специалистите на Общината и съсловните организации. За нас основаването на този нормативен акт беше нещо ново. В годините сме се опитвали по разнообразни способи да вкарваме такива стандарти – когато направихме ремонт на ул. „ Богориди “, си поставихме задача да пожелаеме от всички, които имат търговски обекти, техните пространства да бъдат с един образ. Това се одобри от всички и мисля, че на всички им харесва. Сега нямаме разнообразни чадъри, а обединен стандарт, който се одобри и се съблюдава. Ако сте забелязали пропуски и имате съответни оферти, можете да ги отправите пред нас. Ще ги обединим, ще ги разясняваме с архитектите и ще предложим вид за изменение на наредбата. Сградите, в случай че дават отговор на наредбата на Общинския съвет, ще получат в допълнение 5 точки в програмата за саниране “, обясни тя.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР