Бургас. Тази седмица международният експерт по водни кончета Филип Ламбер

...
Бургас. Тази седмица международният експерт по водни кончета Филип Ламбер
Коментари Харесай

Френски експерт изследва рядък вид водно конче в Поморийско езеро

Бургас. Тази седмица интернационалният специалист по водни кончета Филип Ламбер е на посещаване в Поморийската лагуна, с цел да изследва популацията на водното конче – мрачно смарагдово шило (Lestes macrostigma). Това заяви Радостина Ценова от Българска фондация „ Биоразнообразие “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . По думите ѝ типът е заплашен на европейско равнище и съвсем липсващ в цяла Европа, само че се среща в някои влажни зони по българското Черноморие.

„ Тези дни проучванията на френския специалист откриха, че красивото водно конче се среща сега в доста огромна бройка в Поморийско езеро и до момента в който във Франция вземат разнообразни ограничения за възобновяване на популацията му, то с тази висока бройка при нас в България - няма потребност от възобновяване, а да се приложат ограничения за опазването му. Това ще се случи в границите на плана „ Живот за Поморийската лагуна “, който се реализира от съдружие „ Зелени Балкани “ в партньорство с „ М-Поморийски солници “ ЕООД, Българска фондация Биоразнообразие и биологична станция „ Tour du Valat “, Франция с поддръжката на стратегия LIFE на Европейски Съюз.
Филип Ламбер работи в „ Тур дьо Валат “ – една от най-експертните организации в региона на влажните зони в международен мащаб. Филип ще посети още Атанасовско езеро и предпазена околност „ Пода “, с цел да откри среща ли се водното конче и в другите влажни зони към Бургас “, уточни Радостина Ценова.

Повече информация за плана -, както и във.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР