Бургас. Първият в страната хибриден екокатамаран ще плава в Бургаския

...
Бургас. Първият в страната хибриден екокатамаран ще плава в Бургаския
Коментари Харесай

Първият в страната хибриден екокатамаран ще плава в Бургаския залив

Бургас. Първият в страната хибриден екокатамаран ще плава в Бургаския залив, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Корабчето беше показано като главен акцент в празничната стратегия във връзка 118 години от основаването на Пристанище Бургас.
Катамаранът е издигнат по трансграничен план „ Плаване през Черно море ”, финансиран по Оперативна програма „ Черноморски басейн 2014-2020 ”, а участници в плана от българска страна са и Сдружение с нестопанска цел „ Гларус ” – Бургас.

По думите на кмета Димитър Николов екокатамаранът ще плава в Бургаския залив, употребявайки главно слънчевата сила, само че по едно и също време с това ще бъде оборудван и с аварийни мотори на дизел, които също могат да бъдат употребявани.

„ През 2016 година посетихме нашия побратимен град Александруполис в Гърция. Благодарение на интензивността на кмета на града и на шефа на пристанището там, стартирахме този взаимен план. От гръцка страна, сътрудниците поеха ангажимент да изградят плаващ понтон, който да помогне на риболовните им кораби да дебаркират в посока риболовните полета на остров Самотраки. От българска страна, ние поехме ангажимент с тези средства да се построи хибридният транспортен съд “, добави Димитър Николов.

Освен за изпълняването на курсове през летния туристически сезон, екокатамаранът ще бъде употребен и като образователна база за възпитаниците на Морското учебно заведение в града. „ Това ще е първият чисто нов транспортен съд, който ще бъде употребен за образователна база. Следващият чакаме да е подготвен през месец август. Заедно те ще бъдат новия флот на бургаското морско учебно заведение и на цялата бургаската морска общественост “, добави кметът.

На екокатамарана има място за 24 пасажери, а измежду местата, които ще могат да се посетят с него в залива са Рибарското населено място „ Ченгене скеле “ и кв. „ Крайморие “.

„ Началото беше мъчно, само че сега имаме един прелестен наследник екологичен транспортен съд със занимателното име „ Мейви “. Аз съм уверен, че в Черно море, а може би и в някои други морски страни, има катамарани единствено с електрически или единствено с дизелови мотори, само че това е първият транспортен съд с хибриден мотор. Той може да работи по едно и също време на електрическите акумулатори с електродвигателя и на дизел при по-големи дистанции “, уточни шефът на Пристанище Бургас Диан Димов.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР