Бургас. Макет на остров Света Анастасия, изработен през 1987 г.

...
Бургас. Макет на остров Света Анастасия, изработен през 1987 г.
Коментари Харесай

Дъщеря на бургаски архитект дари на Общината макет на остров Света Анастасия

Бургас. Макет на остров Света Анастасия, направен през 1987 година от арх. Николай Николов, беше възложен на Община Бургас от неговата щерка Нела Николова. Това оповестиха от Общината . Тя намира макета напълно инцидентно в дома си дружно със скиците, които също са дарени на общинска администрация.

Преди 34 години арх. Николов е основал макета на бургаския остров, като задание от тогавашния Национален институт за паметниците на културата, предходник на днешния Национален институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), където е работил като архитект.

Въпреки десетилетията, които са минали от този момент, макетът добре изработен и в извънредно положително положение. В долния му ляв ъгъл още стои остарялото име на острова – Болшевик. Идеята, макетът да бъде възложен на Общината, е на неговия сътрудник – арх. Бойко Гетов, който вижда макета и взема решение, че уместно място за него е в постройката на Общината или на острова.

Арх. Николай Николов е роден на 9 юни 1944 година в Разград, само че откакто приключва архитектура в София се открива за непрекъснато в Бургас. Работи като архитект в НИПК. Бил е член на Камара на архитектите в Бургас. През годините е работил по редица обекти, като Славейковия пазар и пазарите в комплексите „ Лазур “ и „ Изгрев “, както и по фасадите на постройката на Областната администрация, на родната къща на Георги Шагунов и други

Макетът и скиците към този момент са при основния проектант на Община Бургас - Емил Бурулянов, който ще реши къде ще бъде най-подходящото място, на което да бъде изложен макетът на остров „ Света Анастасия “ от 1987 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР