Бургас е първия град в България, който още през 2012-та

...
Бургас е първия град в България, който още през 2012-та
Коментари Харесай

Модерен град: Първият интегриран транспортен план е реализиран в община Бургас

Бургас е първия град в България, който още през 2012-та година стартира да построява веломрежа, част от началото на план за съвременна инфраструктура, който в края на 2013-та година към този момент вкара нов образ на морския град. Днес с велоалеи с града са свързани квартал Крайморие и Природозащитен център „ Пода “, както и квартал Сарафово на север.

Още през 2012-та година бе ясно, че новият план за създаване на велоалеи, велопаркинги и стоянки ще възлиза на не по-малко от 130 млн лв.. Но започва, като в основата му беше досегашния общински чиновник Андрей Рунчев.

 
Мащабното създаване на велоалеи дръзвам да настоявам с реаизирането на първия интегриран транспортен проект, който беше осъществен на територията на община Бургас. Постепенно с всички други действия включая най-после със закупуването на колела построяването на видеонаблюдение, създаване на нови пътни артерии, или рехабилитацията на такива към този момент съществуващи. Беше подходено с концепция да се изградят велоалеии по тези съществени транспортни трасета на територията на община Бургас.
Андрей Рунчев

След монтиране на видеонаблюдения Бургас се снабдява и с велосветофари, а алеите и към този миг се употребяват всекидневно и целогодишно. Тази алея да вземем за пример свързва града с южния център за наблюдаване на птици и квартал Крайморие, а лятото интензитетът по него е непрекъснат. Тази пък води до квартал Сарафово и летището.

 
Добри са за момента единствено че след солниците, черен път и към този момент се разпада, неоправен.
Стивън - гражданин на Бургас
Много е хубаво и до Сарафово, и дори след Сарафово е добре да се прави. За велоалеите нямам характерно мнение, на мен персонално не ми се нрави че толкоз доста хора карат колело към този момент, това си е мое персонално мнение нямам нищо срещу.
В морския район велосипедистите са от ден на ден и повече, а морската градина постоянно е претъпкана от пешеходци по велоалеите които изнервят водачите на две колелета. А условията за осъвременена градска среда стават от ден на ден, по образеца на огромните европейски градове с пренаситен велопоток.

 
Прави се всичко на парче, няма съгласуваност и не е комфортно и е рисково както за нас, по този начин и за пешеходците.
Иво - гражданин на Бургас
Когато започнахме да развиваме тази велоструктура магазините които продаваха колела бяха под 10 в този момент са над 30. това сподели че тази самодейност на община Бургас е вярна а също по този начин да не забравяме че ние сме първата огромна община която разви лихва байк система, което се одобри доста добре, доста огромно прилагане имаше и в действителност част от тези хора които употребиха колела чартърен по-късно взеха решение да си закупят собствен личен велосипед.
Андрей Рунчев

Идеите на морската общинска администрация обаче не се простират до тук. Освен че пробват да разширят велоалеите отвън града, непрекъснато се търси усъвършенстване и на градската среда.

 
Имаме едно брегоукрепване което се прави да достигнем до община Созопол. И по този начин в един миг да свържем една линия от 60км по морския бряг и да свързва три общини - Поморие, Бургас и Созопол.
Андрей Рунчев

Скандинавские страни са водачи в използването на колела, а в Европа този метод на предвижване е все по-предпочитан. С съществуването на повече колела обаче са повече и кражбите им, а надлежно и повече досъдебните производства за грабежи от частни домове. С повишаването на веломрежата в Бургас, пътна полиция следи прецизно и дали се съблюдават разпоредбите, по тази причина санкционираните велосипедисти погрешно пресекли пешеходна пътека да вземем за пример също са нарастнали в съпоставяне със глобените преди няколко години. 

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Бургас.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР