Бургас. Археолози откриха наблюдателна кула (фар?) и древно светилище от

...
Бургас. Археолози откриха наблюдателна кула (фар?) и древно светилище от
Коментари Харесай

Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас

Бургас. Археолози откриха наблюдателна кула (фар?) и антично светилище от Елинистическата ера край Бургас. Това оповестиха от Регионалния исторически музей в Бургас . От края на месец май до края на месец юни се организираха археологически изследвания на нос Чироза до бургаския квартал Крайморие. Разкопките се финансираха от Община Бургас с теоретичен началник проф. доктор Иван Христов (Национален исторически музей) и заместител началник доктор Милен Николов от Регионален исторически музей (РИМ) - Бургас.

Археолозите от двата музея са разкрили основите на стена ограждаща повърхност от 1 дка на нос Чироза и основите на огромна солидна двуделна кула ситуирана в най-високата и издадена в морето част на носа. Пред тези структури са проучени обособени сектори от необятен до 3 метра трап, непокътнат на дълбочина до 2 метра от настоящия терен. Ровът евентуално е изпълнявал отбранителни функционалности, само че не е изключено неговото прокопаване да е имало и ритуални функционалности. Открити са стотици керамични фрагменти от локална тракийска керамика и вносна такава направена в по-голяма си част в малоазийските ателиета към античен Пергам. Намерените монети, украшения, амфорни печати и характери мостри на керамичното произвеждане датират обекта за края на II- I в. прочие Хр.

Твърде забавно е разположението и солидните основите на постройката разположена на края на нос Чироза. Фундаментът и подсказва съществуването на етажност във височина посредством каменна зидария. Независимо от податките за жилищно потребление на първия етаж не се изключва опцията тази постройка да е изпълнявала функционалността на кула. Подобна кула с солидни основи е проучена на Зайчи връх при Кабиле. Кули сходни на тази от нос Чироза са регистрирани на разнообразни места в Средиземноморския свят. За някои от тях е изказана хипотезата,че те са били наблюдателници и места за предаване на сигнали в морето.

В съответния случай обекта на носа Чироза би трябвало да се преглежда в подтекста на откритите структури под вода в югоизточната акватория на носа, където под вода са документирани елементи от разрушени здания, археологически материал с датировка цялото първо хилядолетие преди Христа, както и амфори и строителна керамика от римската и късноантична ера.

Проведените изследвания на нос Чироза запълват едно бяло леке от крайбрежната селищна система на Западния Понт сред полуостров Атия и региона на днешния град Бургас. Като план на действие обекта намира паралели с укрепените обекти по западното българско Черноморие: околност " Палюра " до село Емона, Кантона на северния бряг на Мандренското езеро; околност " Фармакида " при град Приморско; село Бродилово, Община Царево; село Синеморец, Община Царево; село Равадиново, Община Созопол и село Извор, Община Бургас.

Проучванията на проф. Христов и неговите сътрудници от бургаския музей не престават и под вода в залива Ченгене скеле.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР