Бум в строителството на къщи, кооперации и вили в големите

...
Бум в строителството на къщи, кооперации и вили в големите
Коментари Харесай

Бум на строителството: За година новите жилищни сгради са нараснали с почти 50%


Бум в строителството на къщи, кооперации и вили в огромните градове. Само за година новите жилищни здания са нарастнали с съвсем 50%. Най-много се строи в София, Пловдив и Варна. В София новите здания са 235 с над 2100 жилища в тях. В Пловдив и Варна новопостроените здания са под 200.

Най-много са новите двустайни жилища - над 40 %, следват тристайните, най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3.9%.

Над 1300 са новите жилищни здания, изцяло подготвени за потребление през последните месеци на предходната година. Това е растеж с над 40% в съпоставяне със същия интервал година по-рано. Повече от 6400 са новите жилища. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт.

Брокери споделят, че растежът на цените на парцелите за предходната година е с към 30%. Кредитни консултанти предвиждат растеж на цените на парцелите от над 10% тази година и усмиряване на пазара едвам след една, две години.

Симеон Симеонов си търси двустаен апартамент в София. За да си го купи, ще тегли заем.

„ Най-важната причина е, че подписвам контракт на сегашните цени, не съм сигурен дали ще бъдат същите, уверен съм, че няма да бъдат по-ниски “, съобщи той.

Огромно търсене на жилища през последните две години и малко предложение, което води до по-високи цени, регистрират брокери.

„ Имаме обстановка, в която банките дават доста положителни лихви, сега се разяснява да се вдигнат тези лихви, което се надявам да се случи, с цел да се стабилизира пазарът “, съобщи Анас Хамид от организация за недвижими парцели.

Заради войната в Украйна специалисти регистрират повишаване на строителните материали, което ще докара и до по-високи цени на парцелите тази година. По-скъпите материали са риск за купувачите на зелено, тъй като някои строители подвигат цените на парцели по време на градежа.

„ Тази година ще имаме по-високи цени на парцелите, и то няма да е балонно, а поради по-високите цени на строителните материали и поради страха на хората от инфлация, има прогноза за 30% инфлация. Българите, които имат спестени пари, ще ги насочат към пазара на парцели, което също ще докара до повдигане на цените на парцелите “, изясни кредитният съветник Тихомир Тошев.

„ Стоманата я внасяме от Украйна, това основава огромна неустановеност изобщо в строителния бранш, повишаването на техните разноски. Най-вероятно виждаме към този момент, че има предпочитание за индексиране на контракти или за прекъсване на дълготрайни планове. Не са към момента пречупени цените на имотния пазар. Строителството продължава да пораства, само че не с такива темпове “, съобщи старши откривателят в Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

Строителите все по-често заобикалят да продават " на зелено ", регистрират от Националната асоциация на строителните бизнесмени.

„ Спряха продажба на продукта жилища в постройките си предвид на това, че цените им непрестанно се качват и в случай че се продадат на по-късен стадий, те ще се продадат на доста по-висока цена. Това води до спомагателен недостиг на стоката жилища на пазара и проявление на негова цена. Най-голямото ни терзание е, че стоката, която произвеждаме жилища, цената ѝнепрекъснато се повишава и тя ще стане непостижима за жителите и тогава ние няма да имаме клиенти и работа “, съобщи ръководителят на Националната асоциация на строителните бизнесмени инж. Георги Шопов.

Очакват до месец и половина пазарът да се възстановява.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР