Бум на ученици, желаещи да изучават религия в благоевградско училище.

...
Бум на ученици, желаещи да изучават религия в благоевградско училище.
Коментари Харесай

Бум на ученици, изучаващи религия в благоевградско училище

Бум на възпитаници, искащи да учат вяра в благоевградско учебно заведение. В главно учебно заведение " Христо Ботев " в града, единствено за три години групите с деца, които учат предмета като свободно избираем от 2 стават 11.

Учителят им Николай Михов приключва Богословския факултет в Софийския университет. По време на практиката си в столични учебни заведения, той схваща, че преподаването на православната вяра е негово предопределение.



" Първокласниците доста ме харесаха и се получи като един дребен почитател клуб, който с неспокойствие очакваше студентите да дойдат при тях и като ни видеха, започваха да ме прегръщат и споделяха: " Господине, желаеме да сте си при нас през целия ден ". Затова взех решение, че това е мястото, където би трябвало да бъда ", споделя той.

След три години преподаване резултатът от работата на младия преподавател към този момент е налице. Децата, искащи да учат вяра през днешния ден, са пет пъти повече.

" Успеха дължа на търпението и постоянството, тъй като в случай че няма самообладание и човек не бъде непрекъснат, нищо не се случва. Почти във всеки час оцветяват, дали ще бъде икона на светеца, който учим или на празника. Аз им описвам, изяснявам и когато се сетя нещо друго отвън образователния материал, им го описвам и по този начин те научават доста повече неща ", споделя Николай Михов.



Родителите на децата изначало подходили със песимизъм към свободноизбираемия предмет. След резултатите от образованието обаче, подадените заявки се умножавали ден след ден.

" Харесва ми, когато по вяра си приказваме да вземем за пример за свещениците, за Св. Иван Рилски и за Йордановден. Казваме молебствия и приказваме за Йордановден и Ивановден ", споделя дребната Никол.



" Аз се веселя, че децата в действителност имат визия какво съставлява едно вървене в църквата, знаят за молитвата, познават българските празници и традициии в една друга връзка с другите предмети. Но те, взети дружно, имат доста добър разултат - стават съчувствени, могат и мислят върху добросърдие, все добродетели нужни в нашето общество ", споделя шефът на 11 ОУ " Христо Ботев " Радка Ризова.

Младият преподавател Николай Михов се надява да има повече благоприятни условия да организира на практика уроци в храмовете. Учебникът по вяра се обезпечава и доставя от Светия синод за цялата страна, а община Благоевград финансира заплащането на учителя по вяра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР