"Булгаргаз" заедно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) правят всичко възможно,

...
"Булгаргаз" заедно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) правят всичко възможно,
Коментари Харесай

Министър обясни от къде ще вземем газ, ако руснаците ни го спрат

"Булгаргаз " дружно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) вършат всичко допустимо, при настъпване на добави опасности за доставките на природен газ, количествата, които България получава по дълготрайния контракт с Азербайджанската компания СОКАР, да бъдат увеличени.

Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на депутатски въпрос по време на чуването му в Комисията по енергетика. От позиция на различни трасета България има достъп до опция за доставки на полутечен газ от терминала край Ревитуса.

"Всички вероятни сътрудници с достъп до природен газ от Северна Америка са изследвани ", добави Николов.

Към момента няма проблеми с доставката на другите различни горива и нефтени артикули, добави министър Николов. Ако се стигне до опасности с доставката им, ще бъдат подхванати съответни ограничения. "Към момента цялата система действа обикновено, което не изключва подготовката на БЕХ и държавното управление при настъпването на форсмажорни условия ", съобщи министърът.

На въпрос по кое време ще бъде подготвен интерконекторът Гърция-България, Николов отговори, че на 1 юли тази година би трябвало да е подготвен и няма смяна в това отношение.

Двете основни "сърца " на електроенергийната система в България - АЕЦ "Козлодуй " и Маришкият басейн, са обезпечени с горивата, нужни да създават електричество, посочи министърът. Освен това електроенергийната система на страната ни е в дребна степен подвластна от природния газ. "Към момента сдруженията наподобяват устойчиво, изключително в случай че за препоръка се употребява геополитическата обстановка ", разгласи Николов.

Министърът не пожела да разяснява дали България ще строи нови нуклеарни мощности.

"За да може да стане бързо, е ясно къде може да стане - в Козлодуй може да стане ", съобщи Николов.

Той обаче посочи, че който и да е вложител сега гледа две неща - директна инвестиция на капитал на съответно сдружение, което ще построява, и цената за приемане на съответен запас. И двете неща поради геополитическата конюнктура не могат да бъдат планувани. Освен това сега даже няма изясненост дали съветските плавателни съдове ще имат достъп до Черно море. "Ако нямат, какво се случва с отработеното гориво ", попита Николов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР