Букурещ. Управляващите в Румъния либерали и техните бивши социалдемократически съперници

...
Букурещ. Управляващите в Румъния либерали и техните бивши социалдемократически съперници
Коментари Харесай

Le Monde: В Румъния постигнаха споразумение за излизане от двумесечната парламентарна криза

Букурещ. Управляващите в Румъния либерали и техните някогашни социалдемократически противници реализираха съглашение в неделя за образуване на съдружно държавно управление, два месеца след началото на сериозна политическа рецесия в разгара на пандемията, написа Le Monde .

Тези две обединения, които към този момент споделяха властта сред 2012 и 2014 година, преди да се разпаднат, също взеха решение за невиждана „ ротация “ на министър-председателите до законодателните избори през декември 2024 година

Кандидатът на либералите Николае Чука и този на социалдемократите Марсел Чолаку би трябвало да сменят един различен отпред на изпълнителната власт, с мандат от година и половина.

Остава единствено в понеделник да се договорятза името на първия началник на идващото държавно управление, преди д този избор да бъде показан на президента Клаус Йоханис, сподели господин Чука в края на срещата със СДП и Партията на унгарското малцинство, сътрудник в тази коалиция.

Първоначално либералите бяха срещу съюзяването със социалдемократите, само че двете партии в последна сметка заровиха томахавката, вярвайки, че страната се нуждае от устойчиво държавно управление, с цел да се оправи с неотложни проблем, като инфлация от близо 8% на фона на закъснение на растежа, рецесия на обществените финанси, ръководство на здравната рецесия и други

Румъния е в политическа неустановеност, откогато Народното събрание гласоподава избор на съмнение на демократичното държавно управление на Флорин Читу при започване на октомври, провокиран от някогашния му съдружник USR, който го упрекна в авторитаризъм. Тази рецесия пристигна, когато тази страна, с имунизирани едвам 37% от нейните 19 милиона поданици, беше мощно наранена от нова изключително рискова вълна от Covid-19.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР