Будисткият медитиращ монах Даши-Доржо Итигелов е успял да спечели битката

...
Будисткият медитиращ монах Даши-Доржо Итигелов е успял да спечели битката
Коментари Харесай

Мъртъв от 100 години лама изглежда като жив

Будисткият медитиращ духовник Даши-Доржо Итигелов е съумял да завоюва борбата със гибелта, откакто съвсем 100 години от кончината му неговото тяло не се разлага и той наподобява като жив.

Феноменалният случай е открит в Бурятия при обществото на медитиращите лами, които приказват за мъртвеца все едно е още жив.

Даши-Доржо Итигелов, прочут измежду монасите като Пандито Хамбо Лама, е увековечен в позата на лотос и приема гости единствено с разрешението на монасите лама.

 Будистки монаси

Според легендата Даши-Доржо е дошъл при монасите през 1867 година, с цел да посвети живота си на духовната процедура.

В едната си ръка той е носил сопа, а в другата човешки череп.

 Лама Пандито Хамбо

Успял е да направи мощно усещане на монаси лама и те му предложили стипендия от 5 рубли на месец, а жителите на близките села плащали за него налог, освобождаващ го от военна работа.

Известно е, че малко преди гибелта си през 1927 година Пандито Хамбо Лама извикал своите възпитаници и им заречен, че няма да ги напусне и един ден ще се завърне.

Монахът помолил да му бъде прочетена Харе Намши – молитва " доброжелание за отиващия си ", която се произнася над мъртвите.

 Даши-Доржо

Всички присъстващи отказали - по тази причина Итигелов я зачел самичък, след което го последвали и учениците му.

Под нейните думи Хамбо Лама си отишъл от живота на 75-годишна възраст.

Монахът бил заровен, седящ в позата на лотос, и макар че будистите нямат процедура да посещават гробовете на предците си, Хамбо Лама им завещал да извадят тялото му след 30 години.

Първата ексхумацията на монаха била осъществена през 1955 година с тайното позволение на управляващите. Тогава с удивление било видяно, че по тялото няма никакви признаци за разложение.

Пандито Хамбо Лама бил преоблечен и заровен отначало.

След наводняване през 1973 година тялото било още веднъж извадено от гроба, а на на 10 септември 2002 година с разрешението на управляващите останките на монаха са преместени в Иволгинския дацан.

Свидетели описват, че косата и ноктите му не порастват, само че цвета на кожата му не се е трансформирал от времето, когато будистът е бил жив.

Будистите монаси лама не разрешават на науката да изследва тялото, тъй като считат, че тя няма място в духовните каузи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР