Буди безпокойство заболеваемостта у нас. Това заяви главният държавен здравен

...
Буди безпокойство заболеваемостта у нас. Това заяви главният държавен здравен
Коментари Харесай

Доц. Кунчев с уточнение за новата COVID заповед във връзка с заболеваемостта в страната

Буди безпокойствие заболеваемостта у нас. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг по отношение на четвъртата Коронавирус вълна.

По думите му растежът на заболелите не е голям – на седмична база е сред 10 и14 %. Той обаче призна, че е реалност доста по-висока заболеваемост в някои региони.

„ Това демонстрира, че сме в разгара на четвъртата вълна”, сподели епидемиологът.

Той отхвърли да прави прогноза каква заболеваемост ще стигне страната ни. Посочи обаче, че в прилежаща Сърбия заболеваемостта е над 1000 на 100 000 за последните 14 дни.

„ Надявам се да не стигнем такива равнища. Ръст е налице на всички места в Европа. Очевидно Източна и Централна Европа са в пика на болестта. У нас чакаме да стигнем най-високите стойности и по-късно да почнат да намаляват”, разяснява доцент Кунчев пред БТВ.

Той е безапелационен, че с цел да не се повтарят Коронавирус вълните, би трябвало да последваме страните, които имат доста високо равнище на покритие на имунизиране.

„ Вълната е на неимунизираните”, уточни епидемиологът и съобщи изрично, че имунизацията против ковид е метода да се отървем от болестта.

„ Ние не го употребяваме. Ще продължим да си плащаме цената”, сподели още той.

Той посочи, че експертният съвет по имунология са обсъждали два часа какви ограничения би трябвало да бъдат взети. Общото мнение е, че би трябвало да се съблюдават ограниченията, тъй като това което е разпоредени все още е задоволително за това равнище на разпространяване 300-340 на 100 000 болни за 14 дни. Ако на национално равнище се стигне заболеваемост от 500 на 100 000 за 4 дни, което е нахлуване в тъмночервена зона, евентуално ще се подхващат нови ограничения, съобщи още доцент Кунчев.

"Даваме си обаче сметка за доста неща. Даваме си сметка, че след 2 години ограничения всички са безпределно изтощени и на всички безпределно им е омръзнало от ограничавания. Това води до конфигурация за неспазване на ограниченията. Това няма по какъв начин да не го отчетем, тъй като виждаме какво става. Начинът да излеем от този затворен кръг беше да реализираме високо имунизационно равнище ", сподели епидемиологът.

Според него всички старания оттук насетне би трябвало да бъдат ориентирани точно да се увеличи имунизацията против ковид у нас. Днес здравните управляващи са обсждали стягане на ограниченията, само че към този момент плануват това да се случва по-скоро на районно равнище. нови ограничения са нужни единствено в някои региони. От думите му стана ясно, че по-всяка възможност във Видин и Монтана ще се затегнат ограниченията по образеца на Габрово.

" По-скоро не нови ограничения, а спазването на досегашните може да ни подсигурява по-леко прекосяване през сегашната вълна ", сподели още той.

Според него се върви по пътя на това ваксинираният жител да има от ден на ден независимост на придвижване.

"Ще издадем заповед по отношение на рекомендациите на МОН, с цел да станат наложителни на национално равнище ", стана ясно от думите му. Той съобщи, че ще се задължат учители и възпитаници от огромните класове да носят маски през целия ден в учебните заведения.

Според него е значим и ротационния принцип, само че и е доста значимо да няма разбъркване на деца от разнообразни паралелки след учебно заведение на курсове по танци, език и така нататък

По-рано от Министерство на здравеопазването оповестиха, че се следи растеж на записаните случаи на ковид при децата и учениците, както и измежду потребителите на услуги в домове за възрастни хора.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР