БСП ще изключи нова порция социалисти, обясниха пред Уикенд близки

...
БСП ще изключи нова порция социалисти, обясниха пред Уикенд близки
Коментари Харесай

БИТКА ЗА КОКАЛА: Корнелия гони Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева

Българска социалистическа партия ще изключи нова порция социалисти, обясниха пред „ Уикенд ” близки до управлението. В листата за прогонване преди всичко били служебните министри Крум Зарков, Явор Гечев, Весела Лечева. Известно е, че и тримата са от най-яростната съпротива на непоклатимата и с „ Катюша ” лидерка Корнелия Нинова, заяви „ Уикенд “ .

Като официална причина управлението щяло да уточни, че те са нарушили Устава на партията, като са приели поканата да станат членове на служебното държавното управление.

„ Не са уведомили авансово управлението на Българска социалистическа партия, че ще бъдат част от изпълнителната власт – изясняват източниците ни. – Това държавно управление не е на Българска социалистическа партия, то е на Румен Радев, който несъмнено работи против партията. Явно бързо не помни кой го извади от пенсионерското му съществуване и го направи президент. Сега виждаме по какъв начин се отплаща за това – пробва се по всевъзможен метод да разцепи партията. ”

Подобна орис на низвергнати от Столетницата чака и тези, които са се съгласили да станат зам.-министри, да вземем за пример, Благовест Кирилов, на електронното ръководство, Димитър Данчев, на стопанската система, Мариела Модева, на туризма и още доста други, тъй като Българска социалистическа партия има не един и двама фрагменти във втория ешелон на властта.

Всички те, както и всевъзможни други високопоставени чиновници в държавната администрация, които са приели поканата да станат част от служебната власт, без да получат благословия от управлението на Столетницата, си отпътуват. „ От август до момента над 1500 души от Българска социалистическа партия са уволнени от държавната администрация – не престават източниците ни. –

Въпросните министри и зам.-министри не си мръднаха пръста да защитят най-малко един от тях. А множеството от тях са на тези постове, с помощта на принадлежността си към Българска социалистическа партия. Те обаче не работят за партията, а единствено за себе си, за личните си кариери ”.

Реклама

Според Устава подлежат на изключване тези, които се кандидатират от името на други политически партии, или вземат участие като самостоятелни претенденти. Точно в такава позиция се оказва Костадин Паскалев, само че той самичък си потегли от Българска социалистическа партия. Друг създател на „ Левицата ” – Валери Жаблянов обаче е изключен на бурния конгрес на 11 февруари, а ден по-късно към този момент разнася изборните документи на новата си групировка, гневят се негови довчерашни приятели.

Те припомнят, че още през август Националният съвет на Българска социалистическа партия е приел декларация, с която се разграничава от Зарков, Гечев и Лечева, които са служебни министри, без да питат другарката Нинова. Тогава от „ Позитано ” им размахаха пръст, даже обявиха, че всички, които да приели да са във властта, в това число и като регионални и зам.- регионални шефове „ вземат участие в това държавно управление в персоналното си качество, а не с мандат от Българска социалистическа партия и не като представители на партия ”.

Все отново великодушно беше оповестено, че партията се разграничава от тях, само че не ги изключва. Нинова даже съобщи, че решенията на тримата служебни министри са само тяхна отговорност, само че няма да бъдат отстранени от Националния съвет и от Българска социалистическа партия. В декларацията и тогава не беше пропусната ролята на Радев и неговата неприемлива интервенция във вътрешнопартийни каузи.

След последния конгрес обаче листът и извърнат, към този момент няма предизвестия, а непосредствено се прави чистка. Докато на „ Позитано ” 20 се готвят описи с следващите отлюспвания, 120 социалисти и 5-ма общински съветници в Пловдив сами оповестиха, че напущат Българска социалистическа партия. В Перник 50 души обявиха също, че приключват участието си.

„ Клиентелизмът напуща Българска социалистическа партия, откакто не съумя да извърши поставената задача по преодоляването на партията, промяната на управлението и ръководителя и превръщането на Българска социалистическа партия в една послушна и комфортна партия ”- разяснява зам.-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров. И добави, че в последните години „ пернишката организация в последна сметка се беше трансформирала в един придатък на общинската администрация ”.

Източниците ни настояват, че на „ Позитано ” не се тормозят, че партията напълно ще се оголи откъм членска маса. Дори се виждат и изключения, да вземем за пример, видната опозиционерка Велислава Дърева се опазила неразбираемо по какъв начин от метлата на Нинова, макар че била доста дейна в разправиите на последния конгрес.

„ Да си вървят, не ни трябват тези интриганти! ” – споделят източниците ни. Те припомнят, че особено вицепрезидентката Илияна Йотова не я заплашва изключване, тъй като е на изборна служба. Засега, допълват от Столетницата.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР