Брутният вътрешен продукт на Германия нито е нараснал, нито се

...
Брутният вътрешен продукт на Германия нито е нараснал, нито се
Коментари Харесай

Германската икономика е била в застой през второто тримесечие

Брутният вътрешен артикул на Германия нито е повишен, нито се е свил през второто тримесечие по отношение на първото тримесечие на годината. Това демонстрират най-новите сезонно и календарно изгладени дефинитивни данни на федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis), оповестени през днешния ден на страницата й.

" След леки спадове през предходните две тримесечия немската стопанска система се стабилизира напролет ", споделя Рут Бранд, президент на " Дестатис ", предава Българска телеграфна агенция. Данните дават отговор на предварителната оценка на службата, оповестена в края на юли.

Германската икономическа продукция понижа с 0,4 на 100 през последното тримесечие на 2022 година, както и с 0,1 на 100 през първото тримесечие на тази година на тримесечна база.

Разходите за извънредно ползване през интервала април-юни леко са се повишили - с 0,1 на 100, по отношение на предходното тримесечие, когато понижиха.

Правителствените разноски за извънредно ползване са се възстановили след някои забележими спадове през предходните тримесечия, и леко са нарастнали с 0,1 на 100.

Също по този начин през второто тримесечие общият експорт на артикули и услуги от Германия е намалял с 1,1 на 100 спрямо първото тримесечие. Вносът на артикули и услуги обаче е запазил достигнатите равнища и е останал без смяна.

Развитието на брутната добавена стойност се разграничава в другите стопански браншове

Брутна добавена стойност - разликата сред крайната стойност на създадената продукция и цената на изразходваните за нейното произвеждане артикули и услуги - понижава общо с 0,5 на 100 през първото тримесечие на тримесечна основа. В индустрията тя е била нагоре с 0,1 на 100, както и в строителството - с 0,2 на 100, само че е спаднала в търговията, превоза, хотелиерските услуги и ресторантьорството (-1,4 на сто), в региона на финансовите и застрахователните действия (-2,1 на сто) и в публичните услуги, образованието и опазването на здравето (- 0,8 на сто).

На годишна база, поправен по отношение на цените, немският БВП се е свил с 0,6 на 100. Календарно и ценово изгладен, индикаторът записва спад с 0,2 на 100, защото през второто тримесечие е имало един работен ден по-малко в съпоставяне със същото тримесечие на предходната година.

Упорито високите цени са траяли да оказват въздействие. При персоналното ползване това е отразено от по-ниските разноски за храни и питиета, ресторантьорство и услуги за настаняване. От друга страна, позитивни данни регистрира транспортния бранш, частично поради повече покупки на леки коли.

Като цяло разноските за извънредно ползване на семействата, поправени по отношение на цените, са с 1,2 на 100 по-ниски през второто тримесечие на 2023 година, в сравнение с през същия интервал на предходната година. Спадът в разноските за извънредно ползване на държавното управление е още по-значим и възлиза на 3,1 на 100.

Също по този начин на годишна основа през второто тримесечие износът на Германия на артикули и услуги е намалял с 1,6 на 100 (ценово коригиран). За същия интервал спадът при вноса е бил 1,8 на 100, най-вече поради по-малкото импортирани артикули (-4,7 на сто). Вносът на услуги обаче е повишен с 8 на 100.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР