Броят на принудително разселените хора по света е нараснал до

...
Броят на принудително разселените хора по света е нараснал до
Коментари Харесай

ООН: Рекордни 110 милиона души по света са принудително разселени

Броят на наложително разселените хора по света е повишен до рекордните 110 милиона души. Това съобщи ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди, представен от " Ройтерс ".

и Судан са подтикнали милиони хора да изоставен домовете си.

Увеличението с близо 19 милиона души до общо 108,4 милиона към края на предходната година е най-големият годишен скок в историята, излиза наяве от отчет на ВКБООН. Оттогава този брой е повишен до 110 милиона, най-много заради продължаващия осем седмици

Да съобщим това, е много тежко обвиняване за положението на нашия свят, означи висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците.

" Все по-трудно е даже да си представим решенията за тези придвижвания, даже да бъдат сложени на масата. Намираме се в доста поляризиран свят, където интернационалното напрежение се отразява даже при филантропични въпроси ", уточни той.
 Увеличава се броят на търсещите леговище в Европейски Съюз
Увеличава се броят на търсещите леговище в Европейски Съюз

През февруари са подадени 76 505 молби от хора, търсещи за първи път интернационална протекция

Докладът на Организация на обединените нации демонстрира, че за двете десетилетия преди спора в Сирия през 2011 година в международен мащаб са поддържани относително постоянни равнища от 40 милиона бежанци и вътрешно разселени хора. Оттогава насам обаче техният брой пораства всяка година и понастоящем се е нараснал над два пъти. Повече от един на всеки 74 души сега е разселен.

Гранди упрекна " нормалния набор от аргументи " - споровете, преследването, дискриминирането, насилието и изменението на климата. Около половината от общия брой бежанци и нуждаещи се от интернационална протекция идват единствено от три страни: Сирия, Украйна и Афганистан.

Гранди изрази угриженост по отношение на по-строгите правила за приемане на бежанци и връщането им, само че не уточни съответни страни.

" Виждаме все по-голямо отвращение от страна на страните да се придържат изцяло към правилата на Конвенцията за бежанците от 1951 година , даже от тези, които са я подписали ", означи той.
 Англия се задъхва от рекордна миграция
Англия се задъхва от рекордна миграция

606 000 души са пристигнали в страната през 2022 година

Въпреки това Гранди изрази оптимизъм по отношение на развоя по някои въпроси, а точно съглашението, реализирано предходната седмица от министрите на Европейски Съюз за шерване на отговорността за мигрантите и бежанците.

" Има въпроси, които будят известно безпокойствие. Като цяло обаче считам, че това е позитивна стъпка. Толкова сме щастливи, че европейците се споразумяха за нещо ", разяснява той.

Гранди похвали и напъните на Кения, която по негови думи търси нови решения за половин милион бежанци, които приема - доста от които бягащи от бедността и сушата в Африканския рог.
 700 000 са бежанците от войната в Судан
700 000 са бежанците от войната в Судан

Боевете за по-малко от месец са умъртвили повече от 750 души и са ранили над 5100
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР