"Броят на новодиагностицираните с ХИВ годишно е приблизително еднакъв -

...
"Броят на новодиагностицираните с ХИВ годишно е приблизително еднакъв -
Коментари Харесай

Заради К-19 в България се случва нещо странно с друга смъртоносна болест

"Броят на новодиагностицираните с ХИВ годишно е почти идентичен - към 200. От началото на тази година досега броят е много по-нисък спрямо предходни години, само че може би има значение и коронакризата ", това съобщи доцент Нина Янчева, шеф на отделението за добита имунна непълнота в Инфекциозна болница в София.

Експертът сигнализира, че всички стратегии за предварителна защита на ХИВ и СПИН са спрени, което доста понижава опцията за откриването на нови серопозитивни от рисковите групи на наркозависимите и предлагащите полови услуги.

"Хората от рисковите групи за ХИВ избират да се изследват профилактично в кабинетите на неправителствените организации заради анонимността. Важен факт е, че тези неправителствени организации правят работа на терен, където са съсредоточени хората от рисковите групи и след първичен позитивен тест спомагат в следващ стадий за потвърждаване на диагнозата, ориентиране на пациента към съответстващи отделения за ХИВ ", сподели доцент Янчева в утринния блок на Българска национална телевизия.

Тя акцентира, че доста значима част от работата на кабинетите на неправителствените организации е обществената и психическа поддръжка на хората, живеещи с ХИВ, тъй като тази диагноза към момента е шокова поради стигмата в обществото. Подпомагат и пациентите да се придържат към назначената терапия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР