„Бронзовата къща” в чест на Европредседателството скара общинари. Съветници от

...
„Бронзовата къща” в чест на Европредседателството скара общинари. Съветници от
Коментари Харесай

„Бронзовата къща” в чест на Европредседателството скара общинари

„ Бронзовата къща” в чест на Европредседателството скара общинари. Съветници от Българска социалистическа партия желаеха оставки в столичната община, съобщи Нова ТВ. А самият създател на скандалната статуя проговори за първи път, откакто в интернет беше качен клип, в който изяснява, по какъв начин политици от общината са го съветвали да прескача закона.
„ Моята задача е да произведа скулптурата и аз съм готов”, декларира Пламен Деянофф – ваятел.
Освен скулптурата, българският актьор с австрийска биография създаде и скандал. В „ Кунстхале” Виена, Пламен Деянофф описа по какъв начин у нас да правиш изкуство в центъра на София вървяло ръка за ръка с това да нарушаваш разпоредбите.
„ Има заплаха, като направиш конкурс, всички ще дадат фигури на царе, както в Македония или някакъв създател на България, няма да имаш никакъв късмет. Те всякога по този начин успяваха да заобиколят реда, че това нещо е краткотрайно, че не е за непрекъснато, а по едно и също време, зад кулисите към този момент се приготвят нещата. Първият въпрос постоянно беше: „ Защо това е изкуство?”. Защото там е по този начин, в случай че не виси картина на стената…”, разяснява Деянофф.
Седмица откакто видеото разгневи мнозина, застанал зад железна ограда Деянофф сподели, че не е бил свестен.
„ Това, което съм желал да кажа аз, от моя позиция, беше напълно друго, в случай че е имало недоразумения, съжалявам”, съобщи Деянофф.
Въпрос към него имаха общинските съветници от Българска социалистическа партия, които при гласуването на плана за „ Бронзовата къща”, гласоподаваха „ въздържал се”. Сега окарикатуриха общината. И желаеха оставка на заместник-кмета по културата.
„ Този абстрактен план, този шарж, в случай че желаят ръководещите, могат да го създадат и да изваят личните си скулптури”, съобщи Калоян Паргов, общински консултант, Българска социалистическа партия.
„ Това е политика. Дали е морално и дали е етично да се прави политика от проблемите на един художник, това е друга тема”, съобщи Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата, Столична община.
Ако създателят не е построил първия стадий от плана до 18-ти юни от общината ще прекратят работата по „ Бронзовата къща”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР