Ще ставате свидетели на колапс на регионална банка всеки ден

...
Ще ставате свидетели на колапс на регионална банка всеки ден
Коментари Харесай

Защо US милиардер очаква по един банков фалит на седмица

Ще ставате очевидци на колапс на районна банка всеки ден или минимум по 1-2 такива случая всяка седмица - предизвестието идва не от кого да е, а от изпълнителния шеф на огромната американска компания за парцели Starwood Capital Group Бари Щернлихт.

Според милиардера вложител секторът на недвижимостите е съществено притиснат от високи лихви, слаб интерес и инфлация и тези проблеми неизбежно ще се отразят на кредитиращите институции. Сред тях най-застрашени са над 4-те хиляди дребни и районни банки в Съединени американски щати, написа Fortune.
 Половината американски банки в действителност са празни
Половината американски банки в действителност са празни

С дейностите си Фед се докара до избор сред инфлация и банкова рецесия - избра второто

Щернлихт предизвестява за проблемите в стопанската система от повече от две години. През есента на 2022 година той упрекна Фед, че употребява " остарели данни за инфлацията " и по този начин нападна излишно мощно стопанската система с повдигането на лихвите.

Няколко месеца по-късно той призна, че е избързал с опасенията си от криза и е подценил силата на потребителското търсене, което остана на положителни равнища. Все отново, обаче, той и досега е безапелационен, че имотните компании и районните банки са застрашени от политиката на Джером Пауъл и Федералния запас.

А когато те са застрашени, застрашени са и 1,9 трлн. $ в заеми, свързани с недвижимостите. Застрашена е и цялата стопанска система.
 Защо Европа (почти) няма да се повлияе от банкрута на двете американски банки
Защо Европа (почти) няма да се повлияе от банкрута на двете американски банки

Обяснението на организациите за кредитен рейтинг Moody`s и S&P Global

Макар жилищата да са поевтинели с 26,9% от пика си от 2022 година, най-сериозен удар от по-скъпите пари и по-евтиния квадратен метър понасят офисите. Според Щернлихт евентуалните загуби са към 1 трлн. $ и към този момент можем да приказваме за " екзистенциална рецесия ".

Изпълнителният шеф на друга имотна компания - Скот Рехлър от RXR, също разяснява пред Fortune, че " защото през идващите няколко години падежират вълна след вълна от заеми за търговски недвижими парцели, а стойностите в бранша внезапно спадат, банките ще бъдат затруднени да се оправят с възходящите загуби ".

Затова и прогнозата му е, че " ще има 500 или по-малко банки в Съединени американски щати през идващите две години - не споделям, че всички ще банкрутират, само че ще бъдат принудени да се консолидират, в случай че не банкрутират ".

Щернлихт е безапелационен, че всички тези банки биха имали по-лесен достъп до по този начин значимия за тях капитал, в случай че лихвените равнища тръгнат надолу - а това е значимо, тъй като по-малките финансови институции са тези, които най-често отпускат пари на дребните компании.
 Частният кредитен портфейл: Новата цел на огромните американски банки
Частният кредитен портфейл: Новата цел на огромните американски банки

Goldman Sachs желае да разшири частния си кредитен портфейл до $300 милиарда за пет години

Освен всичко друго, по думите му, ипотеките на семействата са с закрепена рента, а политиката на Фед не въздейства непосредствено на цените на горивата и храните - мотор на към момента сериозната инфлация. Затова и упованието му е да забележим промяна на лихвените равнища.

Важно е въпреки всичко да се уточни, че макар апокалиптичните предсказания на милиардера, досега през 2024 година единствено една американска банка се е " издънила " - Republic First Bank. След като се сблъска с проблеми, свързани с повишението на лихвените проценти, банката се срина и Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (FDIC) конфискува активи на стойност към 6 милиарда $ и депозити на стойност 4 милиарда $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР