Броколи е един от най-полезните и най-недолюбваните от малчуганите зеленчук.

...
Броколи е един от най-полезните и най-недолюбваните от малчуганите зеленчук.
Коментари Харесай

Защо е необходимо да хапваме броколи

Броколи е един от най-полезните и най-недолюбваните от малчуганите зарзават. Братовчедът на карфиола е от семейство Кръстоцветни, в което място намират с изключение на карфиолът, само че и зелето.

Започва да се култивира през 16-ти век в Италия, където получава и името си от латинската дума brachium, в превод клон или ръка.

Какво съдържат броколите

Ползите, които носи приемът на броколи за тялото и организма, се дължат на съдържащите се в него субстанции. В зеленчука се откриват неизмерими количества калций и витамин К, които играят значима роля за здравината на костите. Освен това броколите понижават и риска от остеопороза.

Броколи против инсулт и инфаркт

 Консумация на броколи

В зеленолистния зарзават се открива и значимият сулфорафан, който има противовъзпалително деяние. Установено е, че той е в положение да предотврати или даже да възвърне развалените кръвоносни съдове. От друга страна, лутеинът в броколите забавя темпото, с което артериите се стесняват с придвижване на годините.

По този метод се случва предварителна защита против сърдечно-съдови болести и инсулт. В зеленчука се откриват още фолиева киселина и витамин В6. Комбинацията от всички тези съставни елементи потвърдено понижава риска от инфаркт или инсулт.

Броколи за здрави очи

Броколи се похапва и за здрави очи. За да образува значимите за зрението молекули, организмът ни се нуждае от витамин А, който сполучливо може да бъде доставен на организма в огромни дози от зеления зарзават. Лутеинът в състава му още способства за понижаване риска от развиване на катаракта с придвижване на възрастта.

Броколи за здрав корем

 Ползи от броколи

В малко количество в броколите се съдържат високи дози на фибри. Консумацията им потвърдено оказва помощ при намаляване и поддържа храносмилателната система здрава. От друга страна, тези нишки засищат и поддържат ниски равнищата на кръвната захар.

Броколи за мощен имуниетт

Бета-каротин, селен, цинк и добре познатият витамин С - това са четирите съставки в броколито, чиято композиция подкрепя да подсилим имунитета си.

Зеленчукът е преди всичко по наличие на витамин С измежду кръстоцветните зеленчуци. Овен че защищава от простуда, оказва помощ още при сенна хрема.

Противоракови свойства на броколи

 Пица с броколи

Най-обсъжданата изгода на броколито без подозрение е това, че зеленчукът е кадърен да пази от рак. В него се открива химикал, наименуван индол-3-карбинол. Установено е, че той понижава риска от развиването на разнообразни форми на рака. Освен това подкрепя възобновяване на ДНК в повредените кафези.

В същото време стопира растежа на раковите тумори. Проучване от университет в щата Илинойс е открило, че противораковите свойства на броколито се ускоряват, когато то се приема в композиция с разнообразни пикантни храни, които съдържат ензим, наименуван myrosinase. Той се открива най-много в хряна, горчицата и уасабито.

И в случай че тези аргументи са ви малко, с цел да хапвате броколи по-често, то нашите вкусни предписания несъмнено ще ви подбуден към малко вихрене в кухнята:

- броколи на фурна;

- съществени ястия с броколи;

- панирани броколи;

- запеканка от броколи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР