Британското правителство е подложено на натиск да преосмисли извънредните данъци

...
Британското правителство е подложено на натиск да преосмисли извънредните данъци
Коментари Харесай

Финансов рекорд на Shell отприщи дебат за данъка на енергийните компании

Британското държавно управление е подложено на напън да премисли изключителните налози върху енергийните компании, откакто Shell регистрира една от най-големите облаги в корпоративната история на Обединеното кралство.   Скокът в цените на силата, провокиран от съветската инвазия в Украйна, е нараснал годишната облага на петролната компания до 40 милиарда $, оповестява The Guardian.   Опозиционните партии и синдикатите в страната дефинират облагата на Shell, най-голямата в 115-годишната ѝ история, като " възмутителна " и упрекват премиера Риши Сунак, че е разрешил на фирмите за изкопаеми горива да " избягат от отговорност ".   В четвъртък, доставчикът със седалище във Англия удостовери, че е платила едвам 134 млн. $ изключителни налози през 2022 година Това е дребна част от сумата, която се чака Shell да заплати - 1,9 милиарда $, когато се включи в схемата на Европейски Съюз, известна като " солидарна вноска ".    През октомври компанията беше подложена на критика още веднъж, когато разгласи, че до този миг не е платила никакъв ексклузивен налог в Обединеното кралство. Затова и в сряда от Shell показаха, че през 2023 година евентуално ще внесат 500 млн. $.  

Благодарение на рекордните цени на петрола и газа, Shell регистрира облага от съвсем 10 милиарда $ през последното тримесечие на предходната година, с което годишната ѝ поправена облага ще доближи 40 милиарда $ за 2022 година Тази сума надалеч надвишава 19 милиарда $, насъбрани през 2021 година, показват от The Guardian.
По този метод Shell влиза в елитната група на записаните във Англия компании, които са записали най-големи облаги. Водещият снабдител на горива се изравнява с British American Tobacco, която осъществя 38 милиарда паунда през 2017 година, само че към момента изостава от 60-те милиарда паунда, които Vodaphone реализира през 2014 година, когато телекомуникационната група продаде бизнеса си в Съединени американски щати, напомня още изданието.   " Докато британците са изправени пред нарастване на цените на силата с 40% през април, държавното управление разрешава на фирмите за изкопаеми горива да избягат от отговорност с отхвърли си да внесат подобаващ ексклузивен налог ", безапелационен е лейбъристът Ед Милибанд, министър по въпросите на изменението на климата " в сянка ".   Лидерът на либералдемократите Ед Дейви се солидаризира с мнението на своя сътрудник: " Нито една компания не трябва да осъществя сходни скандални облаги от противозаконната инвазия на Путин в Украйна. Риши Сунак беше предизвестен като канцлер, а в този момент и като министър-председател, че се нуждаем от подобаващ налог върху непредвидените доходи на компании като Shell, а той не предприе дейности. "   Shell се възползва от внезапното повишаване на цените на петрола, породено от ембаргото върху съветския експорт и от решението на Русия да приключи доставките на газ за континентална Европа. Новият основен изпълнителен шеф на компанията Ваел Саван, разгласи нарастване на заплащанията към акционерите, като дивидентът за последното тримесечие се е нараснал с 15% и доближава 6,3 милиарда $.  

Едновременно с това Саван предприе и назад изкупуване на акции за 4 милиарда $ в границите на идващите три месеца. Общо през 2022 година Shell е разпределила на акционерите си 26 милиарда $. Запитан какво е чувството да правиш големи облаги, до момента в който хората се борят със сметките си, Саван разяснява: " Когато се връщам вкъщи в Ливан, някои от провокациите, през които виждам хората да минават, са свързани с целодневна липса на ток. Това е проблем за доста елементи на света. Отговорът е да сме сигурни, че осигуряваме сила на всички места ".   Shell също по този начин е упрекната, че преувеличава размера на разноските си за възобновима сила, като тази седмица в Съединени американски щати даже се чуха апели компанията да бъде разследвана и вероятно санкционирана от регулаторите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР