Британският премиер Риши Сунак обяви края на т.нар. “златна ера

...
Британският премиер Риши Сунак обяви края на т.нар. “златна ера
Коментари Харесай

Сунак: Златната ера на отношенията между Великобритания и Китай приключи

Британският министър председател Риши Сунак разгласи края на така наречен “златна епоха ” на връзките с Китай, като разгласи по-близките стопански връзки със страната през последното десетилетие като “наивни ” и съобщи, че оттук нататък Обединеното кралство ще “развие ” позицията си по отношение на азиатската страна, заяви BBC.

Обединеното кралство в този момент би трябвало да размени пожелателното мислене със " мощен прагматизъм " към съперниците, сподели Сунак, добавяйки, че не трябва да се подценява и световното значение на Китай.

Миналия месец английският министър председател бе притиснат от торите да втвърди позицията на страната по отношение на Китай. Думите му в този момент идват след няколкодневни митинги в азиатската страна поради строгите ограничения за преодоляване на разпространяването на ковид.

В неделя китайската полиция извърши няколко ареста, а публицист от BBC беше арестуван, до момента в който отразяваше митинг в Шанхай. По време на ареста той беше обичай и ритан от органите на реда и арестуван няколко часа, преди да бъде освободен.

Сунак съобщи, че във връзка с митингите Китай е " избрал да предприеме спомагателни ограничения, в това число посредством нахлуване против публицист на BBC ". Страната се трансформира във все по-сериозно предизвикателство за полезностите и ползите на Острова, движейки се към по-голям авторитаризъм.

Премиерът добави, че " златната епоха " на връзките сред Обединеното кралство и Китай е " свършила ", дружно с " наивната концепция ", че повече търговия със Запада ще докара до политическа промяна в Китай. Фразата " златна епоха " се свързва с по-тесни стопански връзки при някогашния министър председател Дейвид Камерън. Отношенията сред Лондон и Пекин от този момент насетне обаче се утежниха.

Обединеното кралство ще работи със съдружници, в това число Съединени американски щати, Канада, Австралия и Япония, с цел да „ ръководи това изостряне на конкуренцията, в това число с дипломация и ангажираност “, разгласи Сунак.

„ Това значи да се надигнем против нашите съперници не с грандиозна изразителност, а със мощен прагматизъм “, добави той.

Сунак и китайският президент Си Дзинпин трябваше да се срещнат за първи път на срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-рано този месец, само че срещата беше анулирана след ракетен гърмеж в Полша. Според информации предшественикът му - Лиз Тръс, е възнамерявала да категоризира Китай като „ опасност “ за Обединеното кралство като част от прегледа на външната му политика.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР