Британският орган за защита на конкуренцията е стартирал първоначална проверка

...
Британският орган за защита на конкуренцията е стартирал първоначална проверка
Коментари Харесай

Великобритания разследва инвестицията на Microsoft в OpenAI

Британският орган за защита на конкуренцията е стартирал първична инспекция на голямата инвестиция на Microsoft в OpenAI, основател на ChatGPT. Това е и първият огромен регулатор, който алармира за евентуални опасности за конкуренцията по отношение на връзките на софтуерния колос с една от най-важните компании за изкуствен интелект през днешния ден, оповестява CNBC.

В изказване от петък Органът за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) показва, че търси мнения от заинтригуваните страни, с цел да прегледа въпроса дали инвестицията на Microsoft в OpenAI на стойност 10 милиарда $ е довела до " съответна обстановка на обединение ", при която две или повече предприятия са престанали или ще престанат да бъдат разнообразни структури вследствие на договорката.

CMA прибавя, че темпото, с което AI се разраства, е " ненадминато в икономическата история " и че напредъкът в така наречен фундаментални модели, които разказват принадлежности за AI с общо предопределение като ChatGPT, съставлява " основен миг в развиването на тази трансформираща технология ".

Регулаторният орган подчертава също по този начин, че ще ревизира дали партньорството на Microsoft с OpenAI е довело до придобиване на надзор - с други думи, обстановка, при която едно сдружение има значително въздействие, в действителност надзор или повече от 50% от правото на глас в друго дружество.

" Поканата за коментар е първата част от процеса на събиране на информация от CMA и предхожда започването на следствието от фаза 1, което ще се случи едвам откакто организацията получи нужната информация от страните по партньорството ", показва Сорча О'Карол, старши шеф по сливанията в CMA.

В отговор на изказването на CMA президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит прави отпратка към придобиването на английската лаборатория за изкуствен интелект DeepMind от Гугъл през 2014 година, като декларира, че партньорството на Microsoft с OpenAI не наподобява на тази договорка.

" От 2019 година насам създадохме партньорство с OpenAI, което насърчи повече нововъведения и конкуренция в региона на изкуствения разсъдък, като в същото време резервира независимостта и на двете компании ", безапелационен е той. " Единственото нещо, което се е трансформирало, е, че Microsoft към този момент ще има наблюдаващ без право на глас в борда на OpenAI, което е доста друго от придобиване като покупката на DeepMind от Гугъл във Англия. Ще работим в тясно съдействие със CMA, с цел да предоставим цялата нужна информация. "

Отделно от това CMA прави обзор на промишлеността на изкуствения разсъдък, с цел да реши какви опасности и благоприятни условия откриват фундаменталните модели, както и какви правила би трябвало да се ползват към технологията, с цел да се предотвратят нарушавания на разпоредбите за конкуренция и отбрана на потребителите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР