Британският философ, математик и социален критик Бътранд Ръсел остава в

...
Британският философ, математик и социален критик Бътранд Ръсел остава в
Коментари Харесай

Не бъди напълно сигурен в нищо - Десетте заповеди на Бъртранд Ръсел към учителите

Британският мъдрец, математик и обществен критик Бътранд Ръсел остава в историята като един от най-влиятелните мислители на ХХ век. В публикация от 1951 година той разгласява незабравим микро-манифест със заглавие „ Либерален Декалог ” – една визия за отговорностите на преподавателя, в която се натъртва върху полезности като самостоятелното мислене, интелектуалната независимост и оспорването на престижите.

 „ Същината на демократичния мироглед вероятно може да се обобщи в един нов Декалог, предопределен не да замести остарелия, а единствено да го добави. Десетте заповеди, които аз, като учител, желая да разглася, могат да бъдат изречени по този начин:

1. Не бъди изцяло сигурен в нищо.

2. Не мисли, че си коства да напредвашчрез прикриване на обстоятелства, тъй като обстоятелствата сигурно ще излязат нескрито.

3. Не се опитвай да възпрепятстваш мисленето, тъй като е несъмнено, че ще успееш.

4. Когато срещнеш съпротива, даже тя да идва от съпруга/та или децата ти, старай се да я преодолееш с причини, а не с престиж, тъй като успеха на престижа е недействителна и илюзорна.

5. Не уважавай непознатия престиж, тъй като постоянно могат да се открият противоположни престижи.

6. Не използвай мощ, с цел да потискаш отзиви, които мислиш за рискови, тъй като в случай че го сториш, мненията ще подтиснат теб.

7. Не се пердах да бъдеш екстравагантен в мненията си, тъй като всяко мнение, признато през днешния ден, е било ексцентрично в миналото.

8. Откривай повече наслаждение в интелигентното противоречие, в сравнение с в пасивното единодушие, тъй като, в случай че цениш интелигентността както би трябвало, първото допуска по-дълбоко единодушие от второто.

9. Бъди скрупульозно правилен на истината, даже истината да е неуместна, тъй като е по-неудобно, когато се опитваш да я прикриеш.

10. Не завиждай на щастието на тези, които живеят в „ парадайса на глупците ”, тъй като единствено глупец би мислил, че това е парадайс. ”

Инфо: www.obekti.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР