Британският диетолог Лили Сътър препоръча 10 "суперхрани", които ще помогнат

...
Британският диетолог Лили Сътър препоръча 10 "суперхрани", които ще помогнат
Коментари Харесай

Диетолог препоръча 10 суперхрани на британците по време на пандемията

Британският диетолог Лили Сътър предложи 10 "суперхрани ", които ще оказват помощ за укрепването на организма по време на пандемията от ковид.

Пълнозърнести храни като черен самун, кафяв ориз, пълнозърнести макарони и киноа ще оказват помощ за насищането на тялото с въглехидрати, което ще му даде задоволително сила. В същото време експертът напомни, че мозъкът употребява към 20 % от силата на тялото и по тази причина тази категория артикули е доста значима.

Според Сътър рибата е богата на омега-3 мазнини, само че не би трябвало да се пържи, с цел да се запазят потребните й свойства. Диетологът означи, че рибата би трябвало да се пече или да се готви на пара.

Чия и орехи са растителни източници на омега-3 мазнини, които също са извънредно потребни за мозъка и имат противовъзпалително деяние.

Диетологът означи, че в случай че на разположение няма пресни ягоди, могат да се употребяват и замразени. Те са богати на флавоноиди – субстанции, които имат позитивен резултат върху човешкото въодушевление, а също по този начин съдържат витамин С, който е значим за имунитета.

Сътър напомни, че кисели млека и ферментирали млечни артикули оказват помощ на чревната микрофлора. В същото време киселото зеле също извършва сходни функционалности, само че ферментиралите млечни артикули са по-богати на калций и протеини.

Яйцата съдържат витамин D, който играе значима роля за действието на имунната система и мускулно-скелетната система. Те са и един от главните източници на протеин. Сътър припомня, че човек би трябвало да яде към две яйца дневно.

Според диетолога в храната си би трябвало да включваме колкото се може повече зеленчуци с разнообразни цветове, защото всеки цвят съдържа разнообразни химични детайли, значими за организма ни през зимата.

Сътър съобщи, че растителни масла като зехтин и масло от рапица и кокос съдържат мононенаситени мазнини, които са потребни за сърцето, както и витамин Е, нужен за кръвоносната система и кожата.

Диетологът изясни, че консервираните домати са богати на ликопен, който има антиоксидантни свойства. Освен това има повече от един плод в една кутия консервирани домати, в сравнение с в пакет пресни.

Сътър напомни, че тялото би трябвало да поддържа нужният баланс на течности, изключително по време на вирусни пандемии, с вода и богати на вода зеленчуци като краставици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР