Британската фармацевтична компания GSK отдели днес подразделението си за потребителско

...
Британската фармацевтична компания GSK отдели днес подразделението си за потребителско
Коментари Харесай

GSK днес осъществи най-голямото IPO в Европа от десетилетие

Британската фармацевтична компания GSK отдели през днешния ден подразделението си за потребителско здраве в най-голямото борсово листване в Европа от повече от десетилетие.

Новата компания - Haleon, става най-голямата единична компания за потребителско здраве, включваща марки, като пастата за зъби Sensodyne и болкоуспокояващите Advil.

Акциите на Haleon започнаха да се търгуват на цена от 330 пенса тази заран, което дефинира на компанията пазарна капитализация от към 30.5 милиарда паунда (36.4 милиарда долара), сочат калкулации на Ройтерс.

Надеждите по отношение на пазарната капитализация на Haleon бяха огромни, откакто GSK разгласи през януари, че е отхвърлила оферта на стойност към 50 милиарда паунда (59.52 милиарда долара) от Unilever въз основата на това, че е прекомерно ниска.

Ако се изключат първичните обществени предлагания, осъществени през Shanghai London Stock Connect, листването на Haleon е най-голямото на Лондонската фондова борса от това на Glencore през май 2011 година, която беше с пазарна капитализация от към 37 милиарда паунда, сочат данни на Refinitiv.

Междувременно, акциите на GSK нарастват с към 3.3%, макар понижената стойност на отделения бизнес.

GSK към този момент е New GSK, фокусирана само върху имунизациите и медикаментите с рецепта. Компанията беше подкрепена от извършени неотдавна сполучливи клинични проби, включително за ваксина против Респираторен синцитиален вирус, както и от покупко-продажби по сливания и придобивания.

Компанията също по този начин има опция да употребява част от 7-те милиарда паунда, които ще генерира от отделянето на Haleon, за финансирането на още покупко-продажби.

С завършването на отделянето всички акционери в GSK ще получат по една акция на Haleon за всяка акция на GSK, която имат.

Pfizer ще резервира своя дял от 32% в Haleon, който има намерение да продаде с времето. GSK ще резервира 13.5% от Haleon, а останалите 54.5% ще бъдат благосъстоятелност на акционери в GSK.

След приключването на днешната сесия GSK ще консолидира цената на своите акции, връщайки я почти на същото равнище от преди отделянето.

Това ще подсигурява, че облагата на акция на компанията и цената на акциите ще могат да бъдат сравнявани с предходни интервали.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР