Британската Агенция за напреднали изследвания и иновации (ARIA) ще инвестира

...
Британската Агенция за напреднали изследвания и иновации (ARIA) ще инвестира
Коментари Харесай

Великобритания възнамерява 1000 пъти да намали разходите за AI инфраструктурите

Британската Агенция за напреднали проучвания и нововъведения (ARIA) ще влага 53,5 млн. $ в самодейност, която ще спомогне за понижаване на разноските за инфраструктура за изкуствен интелект. Проектът, озаглавен „ Scaling up computing: artificial intelligence for 1/1000th the cost “ („ Увеличаване на изчислителната мощност: изкуствен интелект за 1/1000 част от цената “), ще се извършва в продължение на 4 години. Всеки, който има хрумвания, е поканен да остави заявление и да приложи документирано изложение на своята идея.

Целта на самодейността е да се основат инфраструктурни разновидности, които обезпечават простотата, успеваемостта и продуктивността на процесорите за изкуствен интелект при понижени разноски. В същото време е доста значимо да не се разчита на най-модерните индустриални мощности. Предлага се концепциите за планове да се търсят в природата. Например човешкият мозък е свръхпроизводителен „ процесор “, който не се нуждае от редки и скъпи запаси.

Сурадж Брамхавар, шеф на програмата за мащабиране на изчислителната техника на ARIA, счита, че човечеството към този момент няма да може да усилва експоненциално изчислителната мощност на по-ниска цена. Освен това на пазара има дефицит на чипове. Това значи, че изчислителната мощност за ИИ е освен скъпа, само че и невъзможна за приемане. Брамхавар означи, че тази рискова композиция от софтуерна значителност и дефицит ще има освен стопански, само че и геополитически и обществени последствия. В бъдеще човечеството може даже да се сблъска с войни за чипове за ИИ.

Изграждането и употребата на AI системи е скъпа активност, която изисква хиляди чипове. Най-добрият модел за ИИ на Nvidia, H100, коства до 40 000 $ единия. По-старият графичен процесор на същата компания, A100, коства към 10 000 $. Той е употребен за образование на известните модели, като да вземем за пример GPT-4 на OpenAI.

Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман съобщи предходната година, че образованието на GPT-4 е коствало на компанията му над 100 млн. $ и че за основаването на модела са били нужни 25 000 чипа A100.

В допълнение към технологиите, ИИ изисква големи естествени запаси. Така да вземем за пример един общоприет център за данни има потребност от до 1,1 млн. литра вода дневно. Приблизително същото количество се употребява от 100 000 жилища.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР