На конференцията за разработчици Google I/O 2024 гигантът в интернет

...
На конференцията за разработчици Google I/O 2024 гигантът в интернет
Коментари Харесай

SEO отива в пенсия: резултатите от търсенето на Google ще се формират и допълват от генеративен AI

На конференцията за разработчици Гугъл I/O 2024 колосът в интернет търсенето разгласи, че генеративният изкуствен интелект ще генерира резултатите за някои от поръчките. Той ще бъде допълнен от съставния елемент AI ​​Overview — блок с систематизирана информация по отношение на поръчката за търсене, налична преди този момент за участниците в програмата за тестване Гугъл AI Labs. До края на годината наличието на формата Search Generative Experience (SGE) ще се разшири — аудиторията ѝ ще доближи милиард консуматори.

„ Не считаме, че всичко би трябвало да се лимитира до сводките на AI. Има и благоприятни условия за генеративен AI в търсенето и една от областите, от които аз персонално съм най-развълнуван, са страниците с резултатите, задвижвани от изкуствен интелект “ — сподели Елизабет Хармън Рийд, началник на подразделението Гугъл Search. Вече Гугъл ще демонстрира страницата с резултати от търсенето като нов тип, в случай че стане ясно, че потребителят търси ентусиазъм. В образеца, даден на конференцията, това беше пътешестване до различен град за годишнина. Скоро новият формат ще бъде обвързван и при търсенето на заведения за хранене, предписания за храна и ще бъде последван от кино, книги, хотели, извършване на покупки и доста други.

Когато търсите ресторант, Гугъл ще покаже блок от заведения и оценки със звезди, ще добави резултатите с полемики от Reddit и ще разрушава предложенията с спомагателна информация: описи с места с музика онлайн, сантиментални стек-хаусове и материали от ресторантьорски критици. И в долната част на страницата с демонстрацията ще се появи бутон „ още резултати от Интернет “ — може би това ще е връзка към страницата с обичайните резултати.

Не е ясно къде на тази страница ще бъде сложена рекламата. Главният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай не даде пряк отговор дали обичайните резултати от търсенето ще се запазят при пълномащабното внедряване на AI инструментите. „ Вълнувам се, че можем да разтеглим диапазона от случаи на приложимост, с които можем да помогнем на потребителите при търсене с Gemini. Пред вас са образци на тези комплицирани въпроси, които можем да разгадаем, като да помогнем с вашето пътешестване, да го интегрираме с нашите артикули и да помогнем по-пълноценно. Така че виждам на това единствено от положителната страна “ — изясни ръководителят на компанията.

От предходната година Гугъл тества технологията за AI-търсене SGE (Search Generative Experience). Първоначално аудиторията му беше извънредно лимитирана, само че с течение на времето последователно се разшири; Още тази седмица SGE ще бъде наличен за „ стотици милиони консуматори “ в Съединени американски щати, а до края на годината размерът на аудиторията ще доближи милиард души. Компанията предизвести, че новият формат няма да измести обичайното търсене и притежателите на уеб сайтове не би трябвало да се тормозят: когато тестват SGE, потребителите минават към външни запаси даже по-често, в сравнение с от обичайна страница с резултати от търсенето. Гугъл не възнамерява да внедри напълно AI, считайки го за потребен при работа със комплицирани поръчки и разнородна информация.

Участвайки в търсенето, AI Gemini също ще се окаже потребен при планирането. Например, в случай че консуматор желае да сътвори хранителен режим за четиричленно семейство за три дни, AI ще предложи линкове към предписания. Gemini също ще бъде подготвен да помогне и при планирането на по-мащабни събития — пътувания или празненства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР