Експерти в бързо развиващата се област на пространствените изчисления са

...
Експерти в бързо развиващата се област на пространствените изчисления са
Коментари Харесай

В Станфорд са разработени първите очила с истинска добавена реалност

Експерти в бързо разрастващата се област на пространствените калкулации са създали първообраз на хедсет за добавена действителност, който наслагва пълноцветни триизмерни холограми върху лещите на очилата върху обектите от действителния свят. За разлика от днешните обемисти хедсети, новият метод основава приятна за окото картина и е подобаващ за всекидневно носене.

Устройствата за виртуална и добавена действителност към момента не са изключително елегантни и комфортни, като постоянно предизвикват дискомфорт и гадене на потребителите. Екип инженери от Станфордския университет си е сложил за цел да създаде компактна система за добавена действителност с високо качество на изображението, употребявайки холографска технология с изкуствен интелект и нанофотоника, оповестява Stanford News.

Обикновено обектите с добавена действителност изискват комплицирани оптични системи, при които потребителят не вижда действителния свят зад очилата, а получава картина от камери, която се прекарва през компютър и се добавя с цифрови обекти. След това това комбинираното стереоизображение се прожектира в очите. Строго видяно, това не е действителна добавена действителност, а добавена виртуална действителност. Освен това всички тези лещи и екрани изискват несъмнено разстояние от очите, което усилва размера на устройството.

„ Отвън нашият хедсет наподобява тъкмо като елементарни очила, само че ползвателят му вижда през лещите уголемен свят от ярки, пълноцветни, триизмерни компютърни изображения “,

казва Гордън Уетщайн, началник на екипа, показал изобретението си в списание Nature.

Той и сътрудниците му изоставят стереоскопичния метод в интерес на холографския. Те са решили казуса с резултата на замъгляване, с цел да основат чувство за дълбочина благодарение на изкуствен интелект. Използвайки достиженията в региона на нанофотониката и вълноводната оптика, те са се научили да прожектират холограми върху стъклата на хедсета, които в действителност наподобяват като елементарни очила.

Вълноводът е изработен посредством гравиране на наноразмерни модели върху повърхността на лещите. Малки холографски екрани на стъклата прожектират през тях разширено изображение. Светлината се отразява от тях, преди да доближи до окото на потребителя. През тези очила потребителят вижда както действителния свят, по този начин и пълноцветен тримерен дигитален облик. Усещането за триизмерност се ускорява посредством композиция от стереоскопични и холографски резултати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР