Бразилското правителство обяви извънредно положение в щата Мато Гросо до

...
Бразилското правителство обяви извънредно положение в щата Мато Гросо до
Коментари Харесай

Огнен кошмар! Бразилия обяви извънредно положение заради пожари в най-големите тресавища в света

Бразилското държавно управление разгласи изключително състояние в щата Мато Гросо до Сул поради пожари в Пантанал, най-голямата заблатена равнина в света, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Извънредното състояние беше въведено с министерски декрет, оповестен през вчерашния ден в Държавен вестник, с цел да може щатските управляващи да получават федерални средства за избавителни дейности и битка с пожарите, оповестяват локални медии. Засега не е ясно какъв брой пари ще бъдат отпуснати и по кое време. Междувременно служби за запазване на околната среда, бойци и локални пожарникари се борят с пламъците.

От началото на годината до 13 септември бяха регистрирани 14 489 огнища на пожари, до момента в който за същия интервал на предходната година те са били 4699. Пожарите към този момент унищожиха към 10 на 100 от Пантанал. Засегнатият регион е почти с размерите на Израел.

Земята в Пантанал е толкоз суха, че една искра е задоволителна, с цел да провокира пожар. Подпалването е най-лесният и на ниска цена метод за притежателите на дребни ферми да разчистят терените и да ги приготвят за сеитба, само че от време на време пожарите излизат от надзор.



Също като в региона на Амазонка в Пантанал част от земите се употребяват за пасища и развъждане на соя, което трансформира образа на естествения район.

Тресавищата са ситуирани в щата Мато Гросо до Сул, част от Мато Гросо и по-малки територии в прилежащите Боливия и Парагвай. Заблатената котловина е пресечена от мрежа от реки и езера, които през зимния сезон постоянно пресъхват. В региона живеят ягуари, пуми и капибари - най-големият гризач в света, както и стотици типове птици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР