Босненските власти събориха сръбска православна църква, построена незаконно на земя,

...
Босненските власти събориха сръбска православна църква, построена незаконно на земя,
Коментари Харесай

Босненските власти събориха православна църква след решение на ЕСПЧ

Босненските управляващи събориха сръбска православна черква, издигната нелегално на земя, принадлежаща на босненска мюсюлманка, след 20 години правна борба, при която казусът доближи до Европейския съд за правата на индивида, съобщи Асошиейтед прес.

Работници и строителна техника дойдоха тази заран в двора на Фата Орлович в село Коневич Поле. С помощта на машините те събориха боядисаната в бяло черква и камбанарията й.

Операцията бе подхваната, откакто Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) постанови през октомври 2019 година, че управляващите би трябвало да съборят църквата и да заплатят вредите, нанесени на семейство Орлович, на обща сума 31 000 евро.

Храмът е издигнат по време на войната от 1992-1995 година малко откакто Орлович и фамилията й били прогонени от селото, намиращо се на 20 км източно от Сребреница. Орлович са бошняци /босненски мюсюлмани/, а селото било превзето от босненските сръбски сили. Съпругът на Фата бил измежду осемте хиляди мюсюлмански мъже и момчета, избити в Сребреница през 1995 година - кръвопролитие, прието за геноцид от интернационалното правораздаване.

След като се върнала в селото си след войната, Орлович настояла църквата да бъде съборена, само че настояването й било подценено. През 2000 година тя завела правосъдно дело, с цел да накара управляващите на босненската Република Сръбска да правят отстъпка.

Адвокатът на Орлович Русмир Каркин сподели за босненските медии, че чака бързо премахване на останките от църквата от земята на клиентката му. " Много хора работят и времето е хубаво и чакам всичко да свърши до на следващия ден ", сподели юристът.

Местните управляващи оповестиха, че ще построят още веднъж черква на входа на селото.

Дълбокото етническо разделяне в Босна и Херцеговина се резервира и след войната, в която бяха убити над 100 000 души, а милиони бяха принудени да изоставен домовете си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР