Босилекът е ароматна билка, ползвана в много ястия. Известни са

...
Босилекът е ароматна билка, ползвана в много ястия. Известни са
Коментари Харесай

Отглеждане на босилек в саксия

Босилекът е ароматна билка, употребена в доста ястия. Известни са към 150 типа от растението. Срещат се както едногодишни, по този начин и многогодишни представители на типа. Разпространеният в България босилек живее по една година.

Билката е необятно публикувана в множеството международни кухни. На доста места се назовава царска билка. В предишното връчването на букет от ароматното растение се е считало за предложение за обвързване и дълбоки усеща. В Латинска Америка и до през днешния ден се счита, че в случай че носиш босилек в джоба си, ще се сдобиеш с пари.

След късото встъпление дано забележим по какъв начин може да отгледаме потребната билка в домашни условия. Трябва да знаем, че растението е претенциозно що се отнася за светлина и топлота.

То може да поникне, в случай че се отглежда на температури сред 20 и 30 градуса. При по-ниски то няма да се развива добре, а при минус 5 градуса умира.

 Босилек

Босилекът избира влажна, мека и плодородна почва. Препоръчително е откакто решите да отглеждате билката в домашни условия да си закупите почва от профилиран цветарски магазин.

Можете да засадите растението в саксия или в ковчеже. Не е належащо съдът да е огромен. Достатъчно е 10–15 сантиметра дълбочина. На дъното поставете една шепа пясък и дребни камъчета, които да служат за дренаж. Препоръчително е да вземете семена от магазина.

След като посадите семената, дръжте растението на топло, до момента в който поникнат. Не забравяйте да го поливате постоянно.

Въпреки че растението има избрани прищявки, стига да спазвате нужната му за естествен напредък температура и да го поливате, останалото е елементарно.

Веднъж развило се, растението има доста приложения. Саксия с това растение, сложена на перваза или на терасата на жилището, пази дома от нашествието на комари и други нахални инсекти през летните жеги.

Освен това свежите листенца през зимата може да освежат въздуха в стаята. Достатъчни са единствено няколко стръкчета в саксията.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР