Божидар Божанов се надява предложението на Демократична България“ за създаване

...
Божидар Божанов се надява предложението на Демократична България“ за създаване
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Надяваме се преброителните центрове да бъдат въведени поне за местните избори, за да има повече контрол

Божидар Божанов се надява предлагането на „ Демократична България “ за основаване на преброителни центрове да бъде утвърдено преди локалните избори следващата година, тъй че да се обезпечи повече надзор против злоупотреби в изборния развой.

Той съобщи това в ефира на bTV някогашният министър на електронното ръководство, откакто по-рано през днешния ден групировката му внесе предлагането в деловодството на Народното събрание и организира  с представители на останалите политически сили и неправителствени организации. Депутатите от Демократична България обаче позволяват, че болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, което утвърди връщането на хартиените бюлетини на първо четене, може и да не поддържа такава смяна в Изборния кодекс.

Божанов обясни, че преброителните центрове биха скъсали връзката сред купувачите на гласове и отчитането на купения избор, защото протоколите няма да се вкарват в секционните изборни комисии. По този метод би се избегнал риск от умишлено подправяне на протоколи, инвалидиране на бюлетини или просто допускане на неволни неточности след 12-часовия изтощителен работен ден за членовете на секционните комисии. Преброяването в центровете ще се прави от свежи и отпочинали чиновници, пред камери, наблюдаващи и покровители, което цели попречване на злоупотребите. Народният представител посочи, че 80 000 невалидни бюлетини, регистрирани на предишни избори, изкривяват вота и трансформират салдото, тъй като могат да оставят дадена политическа групировка отвън Народното събрание, правейки избрана коалиция допустима или невъзможна. “Затова е значимо всеки един глас да бъде преброен вярно ”, приключи той.

Според депутата мярката се употребява и в други места по света, а експертната общественост от дълго време я предлага на българския законодател. Въпреки към този момент изложените доводи, от Българска социалистическа партия отхвърлят концепцията на “Демократична България ” като нереализуема, а Движение за права и свободи стартира контрапредложение за машинни скенери, които да преброяват бюлетините. Въвеждането на такива скенери би възродило подозренията за злоупотреби с кода им, каквито точно Движение за права и свободи повдига във връзка с машинния избор. Божанов въпреки всичко изрази вяра, че преброителните центрове могат да бъдат основани за локални избори следващата година. 

“В София е най-възможно да се реализира обединяване, в случай че изговорим в точния момент целите и вероятните претенденти – кой е най-подходящ, кой е най-избираем и кой е най-хубав управленец ”, акцентира националният представител. Той обаче не чака това да се случи в идните два месеца поради продължаващите опити да се излъчи изпълнителна власт. Божанов посочи, че е значимо да се образува устойчиво болшинство, тъй като плаващите болшинства не прокарват най-хубавите решения. Депутатът за следващ път съобщи, че “Демократична България ” няма да поддържа първия мандат на ГЕРБ и ще подкрепи “Продължаваме смяната ” да структурира процеса за реализация на втория мандат с държавно управление на малцинството.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР