В началото на извънредното заседание на Народното събрание, насред предизборната

...
В началото на извънредното заседание на Народното събрание, насред предизборната
Коментари Харесай

Председателски съвет уточнява дали и НС ще успокоява за цената на тока

В началото на изключителното съвещание на Народното събрание, посред предизборната акция, на което би трябвало да се бетонира решението на Национален осигурителен институт за от 1 юли, парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " изиска чуване на ръководителя на КЕВР Иван Иванов.

Причината - желанията на страната за фрапантно Хората на 1 юли ще бъдат неприятно сюрпризирани от новите сметки за тока, предизвести водачът на алените Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Тя подсети, че на 17 май парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " внесли искане да се включи в дневния ред на изключителното съвещание на Народно събрание за чуване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и на ръководителя на КЕВР Иван Иванов за предстоящото фрапантно нарастване на тока в началото с 30%. " След това излезе нова информация за цената на тока и е належащо, редно и обикновено да се изслуша най-малко ръководителят на КЕВР ", аргументира се Нинова.

Тя запита каква е логиката да се усили цената на тока с най-малко 30%, а пенсиите да се усилят със единствено 11%? Според Нинова нарастването на цената на тока ще изяде нарастването на цената на пенсиите доста пъти, посочи Нинова.
 Министърът убедил АЕЦ Козлодуй да не подвига цените
Министърът убедил АЕЦ Козлодуй да не подвига цените

Ще внесат в КЕВР усъвършенстван вид

Председателстващият съвещанието на Народното събрание Росица Кирова изясни, че след председателски съвет и след извършен диалог с КЕВР, Иван Иванов уведомил народните представители, че няма да има фрапантно нарастване на цената на тока. Очаква се нарастването на електрическата енергия да е сред 3-4% и няма учредения за включване на изключителна точка в дневния ред, увери Кирова. Тя прикани народните представители, в случай че преценяват, че желаят да изслушат ръководителя на КЕВР, да създадат нова подписка за изключително съвещание на Народното събрание.

Георги Свиленски  заяви, че няма потребност Кирова да успокоява обществото, че няма да има фрапантно нарастване на цената на тока, а това трябвало да го направи ръководителят на КЕВР.

Росица Кирова акцентира още веднъж, че няма да подложи на гласоподаване предлагането на Българска социалистическа партия за чуване на Иван Иванов. Причината - нямало да има нарастване на цената на електрическата енергия с 30%.

Това провокира гнева на останалите народни представители от Българска социалистическа партия. Драгомир Стойнев се ядоса и съобщи, че когато Българска социалистическа партия желаят да получат информация за цената на тока, се отхвърля и не се знае запълнен ли е или не Фондът за сигурност на електроенергийната система. Важно е от 1 юли в случай, че самият министър приказва за двуцифрено нарастване на цената на тока, най-нормално е Иван Иванов да каже дали са стартирани калкулации и че няма да има покачване на цената на електрическата сила за потребителите, безапелационен бе Стойнев.
 ПП-ДБ прикани служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока
ПП-ДБ прикани служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока

Трябва да се задължи Национален осигурителен институт да изплати цялостното нарастване на пенсиите

Радослав Рибарски от ПП-ДБ поддържа настояването на социалистите за чуване на ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Той прикани Кирова да предложи точката на гласоподаване, а в противоположен случай от ПП-ДБ щели да съберат нова на законодателния орган.

Кирова още веднъж отсече, че няма да подложи точката за чуване на КЕВР на гласоподаване. На председателски съвет е станало ясно, че в случай че има промени на цената на електрическата енергия, ще се включи точката в дневния ред, само че в случай че няма такава заплаха идващото Народно заседание може да изслуша ръководителя на КЕВР. Според Кирова нямало заплаха да се усили цената на тока за бита с 30% и поради това нямало потребност да се изслуша ръководителя на КЕВР.

Българска социалистическа партия изиска 30 минути отмора, с цел да може да се свика председателски съвет, с цел да се реши дали да бъде изслушан ръководителя на КЕВР. В последна сметка Росица Кирова одобри настояването на социалистите и в този момент на председателски съвет този въпрос би трябвало да се обсъди.

Малко преди този момент народните представители събраха кворум, с цел да се организира изключително съвещание на Народното събрание - записаха се 173 народни представители (ГЕРБ, Движение за права и свободи, ПП-ДБ и БСП).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР