Бобтейлите са фантастични кучета, изключително подходящи за домашни любимци, въпреки

...
Бобтейлите са фантастични кучета, изключително подходящи за домашни любимци, въпреки
Коментари Харесай

Заболявания при бобтейл (староанглийска овчарка)

Бобтейлите са фантастични кучета, извънредно подобаващи за домашни любимци, макар едрата си и мощна физика. Струва си това да се пренебрегне като проблем при развъждането на бобтейл поради естествената им податливост да обичат хората и да се стремят към тяхното утвърждение и внимание. Не е мъчно стопанинът също да обикне своето огромно куче и да се стреми да го резервира като наличие в живота си оптимално дълго.

Максимално дълго е разтегливо разбиране, когато става въпрос за продължителността на живота на домашни любимци. Едрите породи кучета, към които принадлежи и бобтейлът, имат по-малко време за живот измежду стопаните си. За бобтейла това са 10-12 години, колкото е междинната дълготрайност на живота му.

Сравнително положителната дълготрайност на живот на кучето се дефинира от доста фактори, като измежду тях болесттите имат първостепенна роля.

От какви заболявания най-често страда староанглийската овчарка?

- Себорея - не са доста кучетата, които страдат от кожни болести, само че красивата гъста четина има своята цена. Когато мастните жлези престанат да извършват всичките си функционалности и се запушат, се получава това заболяване. Бобтейлът, който се поти по-често, е благоразположен към това заболяване.

- Тазобедрена дисплазия - най-характерното кучешко заболяване при едрите породи не подминава и бобтейла. Най-често тази особеност на бедрената кост се следи при възрастните животни вследствие на разпад на костната тъкан.

- Демодекоза - това заболяване при бобтейла се провокира от кожен паразит- кърлеж. Животните, чиито притежатели не се грижат редовно за подкосъма на кучето си, са автоматизирано застрашени.

 Староанглийска овчарка

- Очни болести - измежду кучешките очни проблеми се следят такива, които са свързани с възрастови промени като катаракта и недоразвитост на ретината. Инверсията на клепача също има генетичен генезис, само че е обвързвана и с възрастовите промени. Конюнктивитът, който също е с постоянна честата измежду бобтейлите, обаче е напълно резултат на неправилна грижа, когато бретончето влиза в очите на кучето, тъй като стопаните не се грижат да го подрязват навреме.

- Хипотериоза - това заболяване при староанглийската овчарка визира главно кастрираните женски животни.

- Вродена глухота - намира се главно при животните със синьо-сив или бял цвят на козината.

- Алергии - тази порода кучета са склонни към кучешки алергии поради медикаменти, които дефинираме като аналгетици и медикаменти с дейна съставна част ивермектин при антипаразитни лекарствени средства.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР