„БМФ Порт Бургас” ЕАД убеди гражданите в безопасността на съоръженията,

...
„БМФ Порт Бургас” ЕАД убеди гражданите в безопасността на съоръженията,
Коментари Харесай

„БМФ Порт Бургас” демонстрира безопасността на съоръженията и мащабността на инвестициите си

„ БМФ Порт Бургас” ЕАД убеди жителите в сигурността на оборудванията, построени на Пристанищен терминал „ Бургас Изток - 2 “. На 19 февруари 2022 година в Деня на отворени порти 40 души посетиха терминала, на място се увериха, че сигурността и опазването на околната среда са приоритет за концесионера, видяха издигнатото през последните 10 години, срещнаха се с осъществените крупни вложения, довели до нарастване на товарооборота и броя на работните места.

Денят на отворени порти мина при прецизно съблюдаване разпоредбите за вътрешния ред в пристанището, целящи запазване здравето и сигурността на работещите и на посетителите. След авансово записване жителите бяха разпределяни на групи от по 5-6 души. По график, сред 10 и 16 часа, всяка от групите, придружавана от чиновници на „ БМФ Порт Бургас”, обходи комплекса за втечнени въглеводородни газове, буферния склад за течни горива и профилирания комплекс за сярна киселина. Специалисти от сдружението демонстрираха и обясниха методите, по които работят оборудванията, системите за сигурност и сигурност и за запазване на околната среда. В конферентната зала на сдружението посредством презентация посетителите бяха осведомени с цялостната капиталова политика на „ БМФ Порт Бургас” ЕАД – концесионер на пристанищните терминали „ Бургас Изток-2” и „ Бургас Запад”.

Първоначалната капиталова стратегия по договорите за концесия на двата терминала е предвиждала да бъдат направени вложения в общ размер на 258,2 млн. лв. за целия период на концесиите. Само за интервала от 2012 година до 2021 година обаче концесионерът е извършил вложения в размер на 311 млн. лв.. С повече от половината от средствата, платени от концесионера, са построени обекти - обществена държавна благосъстоятелност. Изградени са нови уреди, осъвременени са пътната и ж.п. мрежата, осъществена е рехабилитация на пристанищната инфраструктура, наличните уреди са осъвременени, закупени са ново съоръжение и техника за обработка на товари.

В построяването на комплекса за обработка на сярна киселина са вложени 12 млн. евро. Модерните планови решения и съоръжение дават отговор на най-високите европейски стандарти, системата за ръководство и надзор е изцяло автоматизирана. Технологичната скица от тръбопроводи (разположени върху бетонови канали с киселиноустойчива изолация), помпи, резервоари и арматура е затворена. Резервоарите са с двойни дъна и котловани, обезпечена е опция за неутрализация на кисели води и система за попиване на пари, пожарната сигурност е обезпечена, прави се непрестанен автоматизиран и образен надзор.

Сярната киселина се приема от жп цистерни, съхранява се в резервоари и чрез най-съвременния модел профилирано съоръжение (товарно рамо) се претрупва на кораби.
В комплекса за обработка на втечнени въглеводородни газове (пропан бутан) са вложени 6 млн. евро. Това е единствения по рода си в България профилиран комплекс за разтоварване на втечнени въглеводородни газове от танкери и непосредствено претоварване на жп и автоцистерни без предпазване, с построена новаторска система за втечняване на газовите пари. Проектните решения, оборудването и оборудванията са съобразени и дават отговор на всички условия на нормативната уредба. Изградени са автоматизирана система за ръководство на софтуерните процеси, интегрирана система за отчетност, точки за надзор, газсигнализираща система, мълниезащита и заземления, пожароизвестителна система, апаратура за водно изстудяване с морска вода, защитни стени и клапани, блокировки, стеснен достъп и видеонаблюдение. Построени са жп станция и автостанция, здания и уреди с противопожарно съоръжение, контролна зала с електрически централен хъб и други Благодарение на вложенията в това съвременно оборудване се реализират претоварни правила до 200 кубически метра на час при разтоварване на танкер, като по едно и също време с разтоварването се натоварят шест вагонни цистерни и една автоцистерна.

На терминал „ Бургас Изток – 2” е и Буферният склад за дизелово гориво, който включва 5 резервоара по 1000 м3, ситуирани в обща обваловка за приемане от танкери и следваща експедиция през наливна естакада на автоцистерни. Тук са построени нивомерна система, сигнализация за препълване, отдалечено автоматизирано ръководство, измервателни системи с автоматизирани товарни контролери, системи за спешна и противопожарна сигурност.

И комплексът за пропан-бутан, и Буферният склад за дизелово гориво са свързани онлайн с Агенция Митници, която реализира пряк надзор на акцизните артикули.

Съоръженията на терминал „ Бургас Изток-2” са неведнъж проверявани от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас. При всички инспекции е установено, че операторът съблюдава управническите и механически ограничения, планувани в Доклада за сигурност, Политиката за попречване на огромни повреди и Аварийния проект. Съоръженията са изцяло безвредни.

В резултат на забележителната рационализация и огромната капиталова стратегия на концесионера товарооборотът на пристанище Бургас е повишен от 1,5 млн. тона при даването на концесиите до 6, 915 млн. тона през 2021 година Обработените от концесионера товари на двата терминала за интервала 2012 година - 2021 година са в общ размер на 48 млн. тона.
Значим е и общественият резултат - по-големият товарооборот значи повече работни места и по-добро възнаграждение. Докато все още на даване на концесиите броят на наетите по трудов контракт служащи и чиновници е бил 686, в този момент тук работят над 800 души, като е имало и интервали, в които броят на служащите и чиновниците е достигал 1100 индивида. По този индикатор „ БМФ Порт Бургас “ ЕАД се подрежда измежду най-големите работодатели в района, като в същото време въздейства и на развиването на бизнеса в Бургаска област. Над 100 компании - дребни и междинни предприятия, са директно или индиректно ангажирани с дейностите, осъществявани в двата пристанищни терминала.

Работниците и чиновниците на „ БМФ Порт Бургас”са измежду най-добре обгрижваните и заплатените в Бургаска област. Ръстът на заработените междинни заплати в предприятието за последните пет години е 68%. Квалификацията и преквалификацията за пристанищните служащи и чиновници се прави гратис в основания от сдружението Център за професионално образование. Десетки милиони левове са вложени в възстановяване на изискванията на труд, в образованието и в грижа за здравето и сигурността на служащите и чиновниците. Стриктно се ползват интернационалните стандарти за сигурност и сигурност. За чиновниците в профилираните терминали са обезпечени висококачествени персонални защитни средства, профилирано работно облекло, изцяло съобразено с съответните работни условия. Извършват се ежедневни инспекции по сигурност, следи се общото положение на работната среда, инфраструктурата и оборудването.

В Деня на отворените порти всички жители, посетили Пристанищен терминал „ Бургас Изток-2 “, останаха задоволени от видяното и наученото, срещнаха се с прилаганите ограничения и стандарти, убедиха се в сигурността на работа на построените пристанищни уреди. Голяма част от посетителите за първи път посетиха работещото бургаско пристанище, осигуряващо работни места за доста бургаски фамилии.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР