БЛС излиза от преговорния процес с настоящите ръководства на Надзорния

...
БЛС излиза от преговорния процес с настоящите ръководства на Надзорния
Коментари Харесай

БЛС иска оставката на управителя на НЗОК

БЛС излиза от преговорния развой с актуалните управления на Надзорния съвет на НЗОК и на Касата. Нещо повече - настояваме за оставките на шефа на НЗОК - проф. Петко Салчев и на ръководителя на Надзорния съвет на Касата – доктор Александър Златанов. Оттук нататък отговорността за положението на системата е на тези, които взимат решенията – Парламент и Министерски съвет, безапелационни бяха от управлението на БЛС по време на ексклузивен брифинг на Съсловната организация.

Ръководството на Съсловната организация изясни желаните оставки със следните аргументи:

Рецидив с опитите за прикриване на средства гласувани от Парламента за здраве, пари, които би трябвало да стигнат до българските лекари и пациенти. „ Тази година, за следващ път, до нас беше изпратено едноличното решение от страна на Надзора на НЗОК за разпределянето на упования излишък от гласуваните от Парламента пари за здравна помощ за 2022 година. Това е нарушаване на Закона. Той гласи, че УС на БЛС и Народно събрание на НЗОК би трябвало дружно да решат по какъв начин да бъдат разпределени тези средства “, изясни доктор Маджаров.

И добави: „ Вместо дружно да договорим Методика за следващ път получаваме гласувани подготвени текстове, ултимативни, които или одобряваме или имаше една реклама, в която се споделяше „ ядеш в този момент или гориш “. А при положение, че не приемем лекарите и лечебните заведения не получават и дребното трохи, които им се подмятат “.

Бламиране, подражаване и саботиране на преговорния развой. Нито що се отнася до разпределянето на средствата за тази година, нито във връзка с тригодишния рамков контракт, който би трябвало да подписан в края на годината и който лекарите в страната чакат - действителни договаряния не е имало до този миг, обясниха от БЛС.

Нежелание за решение на проблемите в бранша, които пречат и на работещите и на пациентите.

Ръководството на Български лекарски съюз беше изрично, че няма да допусне да се взимат еднолични решения в ущърб на съсловието и ще продължи да бъде поръчител за съблюдаване на законността в системата на опазването на здравето. И се обърна към пациентите: „ Нашите старания са и в отбрана на Вашите права, тъй като добре заплатените медицински експерти са добре лекуващи медицински експерти “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР