Близо 70% от домакинствата у нас живеят в бедност, а

...
Близо 70% от домакинствата у нас живеят в бедност, а
Коментари Харесай

Парите в обращение са с 15% повече, това помпа инфлация

Близо 70% от семействата у нас живеят в беднотия, а КЕВР се готви да усили над15% на тока, парното и водата Планът за възобновяване би трябвало незабавно да се ремонтира. Ако парите не се крадат и се вложат дейно, България ще дръпне, споделя икономистът Мика Зайкова
 

- Инфлацията всеки я усеща по джоба си, даже Национален статистически институт разгласи внезапен скок от 2% за април. Какви са аргументите за повишаването на живота, госпожо Зайкова?

- Причината се назовава икономическа рецесия, която има две особености: има рецесия на потреблението и рецесия на търсенето. От една страна имаме дефицит на това, което би трябвало да се използва, въпреки това - рецесия на парите, които би трябвало да купят това, което е нужно за ползване. Тази рецесия визира както бизнеса - понижава неговите парични потоци и вложенията - по този начин и семействата, тъй като понижава приходите им и опциите за ползване. В страните с естествена парична политика казусът може да се реши с наливане на пари посредством централните банки - това, което вършат ЕЦБ, ФЕД, банките в Германия, Франция и така нататък Те наливат пари в бизнеса и му оказват помощ да не затъне, в същото време директно дават пари и на семействата, с цел да може да оцелеят.Само че България е във валутен ръб и парите в обращение не би трябвало внезапно да се усилват. Но се случи тъкмо това, което основава и проблем на валутни ръб. За една година - от май 2020 до май 2021, парите в обращение са се нараснали с 15%, което заплашва борда, тъй като той е ступорът, държащ инфлацията. Да, парите в обращение могат да имат известни флуктоации, само че с няколко %. А ние имаме 15% за година - това значи помпане на инфлация, понижена опция за ползване, стопяване на всички депозити - и на бизнеса, и на хората.
Това значи обедняване!
Инфлацията, в случай че е до 2%, тя е продуктивна, подтиква. Но когато хвръкне нагоре, става ужасно. Ние не трябва да надвишаваме 2% инфлация, тъй като това би попречило и на влизането ни в еврозоната.

- Но въпреки всичко годишната инфлация е под 2%.

- Да, сега инфлацията е 1,6% средногодишно от май 2020 до април т. година Но се следи наклонност, която е доста рискова. Имаме сериозен растеж на цените на питателните артикули. Сегашните способи на пресмятане на инфлацията изглаждат до известна степен числата - т.е. те не вземат поради волатилните промени в цените на храните и силата. Което значи, че инфлацията в действителност е по-висока от тази, която се регистрира. Това пък пречи за прогнозирането на бюджетните разноски.Но ето какви са числата: единствено през април питателните артикули са се повишили с 1,1%. Но обособените артикули и основно тези от първа нужда, които се купуват от най-бедните, са се повишили много съществено. Олиото нарастна с 14%. Твърди се, че млякото се е повишило с 3%. Но какво виждаме - 2 лева за литър преди и 2,25 лева в този момент - това изобщо не е 3%. Свинското месо е поскъпнало, агнешкото - с 5,8%, краставиците - с 15,7%, оризът - с 2,4%. И това е единствено до април. Но КЕВР се готви да ни вгорчи живота с нарастване над 15% на тока, парното и водата. Това са трите съществени пера, които влизат в издръжката на живот. В същото време действителните приходи са намалели. Независимо от помощта на страната, бизнесът е заставен да понижава приходите и той самичък признава това. Безработицата се е нараснала и сега е 6,3%. Всеки месец банкрутират компании, изключително дребни и междинни предприятия, които в България са 98,8%. Едрите предприятия, които имат финансов запас и биха могли да устоят, са доста малко. България е страната с най-ниски приходи, минималната работна заплата само у нас в Европейски Съюз е под 400 евро - 331 евро. И тя се полза с налог. За съпоставяне, румънците имат 447 евро минимална заплата.През април междинната работна заплата в страната е 1470 лева Само че при старите цени - без предстоящото нарастване през май и юни, за издръжката на семейство с две деца е належащо всеки от родителите да получава брутна заплата от 1658 лв.. Т.е. тези, които получават увеличената междинна работна заплата, отново не могат да се устоят.
Да не приказваме за пенсионерите
1 милион от които са на минималната пенсия от 300 лева И това са близо половината от всичките 2 146 000 пенсионери.67,7% от семействата в България са под чертата на беднотия. Те са недохранени, отоплението им не е както би трябвало, облеклото и обувките - също. Те са небогати.Тези неща като се натрупат и като се добави инфлацията, става доста рисково.Макар и изгладена, инфлацията става застрашителна освен за нас. Светът има доста сериозен проблем. Но ние като разрастваща се стопанска система имаме двойно и тройно по-сериозен проблем.

- Тази инфлация се случи в случай, че в България хората и бизнесът не получиха директни помощи от страната против коронакризата. Ако бяха раздадени непосредствено пари - нямаше ли да бъде още по-голяма инфлацията?

- Не. С тези пари, за които приказваме, нашата банка през ББР поддържа ликвидността. Това не е неприятно като концепция, само че в случай че не бяхме в такава рецесия. Правителството не даде както всички други страни директна дотация нито на бизнеса, нито на семействата. Всеки американец още предходната година получи по 1200 $ в сметката си и 500 $ за дете. Всеки британец получи 1000 паунда в сметката си. Всеки грък, макар че стопанската система им е в крах, получи по 800 евро. Всеки немец получи по 900 евро. Бизнесът в другите страни получи директни дотации, отписване на лихви, заеми. Особено дребните и междинни предприятия. Ние имаме 98,8% МСП, които нямат парични запаси. Мерките 60 на 40 не ги подкрепиха кой знае какъв брой. Извънредното състояние бе оповестено на 13 март 2020 година, а първите пари по тази мярка започнаха да постъпват по сметките чак в средата на септември.
Как са оживели тези компании дотогава?
Тази бъркотия - затваряме едни, отваряме други, сътвори заплашителен безпорядък и хората не знаеха какво да вършат. Нямаше визия, която да даде небосвод.

- Според пролетната прогноза на Европейска комисия, растежът ни на Брутният вътрешен продукт за 2021 година ще е 3,5%, което ни слага една на 16-то място измежду останалите страни от Европейски Съюз. Защо?

- Ние може да имаме 3,5 % растеж, само че в случай че дейно използваме парите от Фонда за резистентност на Европейски Съюз. Но с цел да ги използваме дейно, би трябвало да сме дали народен проект, който е непокътнат. Работата е там, че нашият народен проект във типа, в който е препоръчан, мъчно ще завоюва овациите на Еврокомисията. Европа желае от нас обновяване - техническо, софтуерно, цифровизация, зелена стопанска система. Как ще стане това? Дори да погледнем единствено в първия дирек - нововъведенията, от планувани 2 милиарда и 350 млн. лева,
единствено 400 млн. са за нововъведения
Другите средства са за поправки, саниране, преобзавеждане на учебни заведения и така нататък Така няма да вдигнем качеството на образованието, нито ще вдигнем качеството на нововъведенията. Произвеждаме Брутният вътрешен продукт с техника и технологии от средата на 20 век, това е истината, би трябвало да я признаем. Как за 4 година ще преобразуваме " кафявата " стопанска система на България в " зелена " в случай, че ние сме втората страна след Полша, която има най-вече " кафява " стопанска система? Нещо повече: най-страшното е, че ние имаме най-ресурсоемката и най-енергоемката стопанска система. За да произведем единица БВП, ние влагаме 6,8 пъти повече запаси и 3,6 повече сила в съпоставяне със междинното равнище в Европейски Съюз. Тази ресурсоемкост и енергоемкост може да се понижи и да се приведе в прилични размери единствено с техническо и софтуерно обновяване, с роботизация и цифровизация.

- Какво би трябвало да се направи?

- Най-важното е да се поправи Националният проект за възобновяване и резистентност. Защото пръскането на " хеликоптерни " пари не е задоволително. Парите от Европейски Съюз за възобновяване би трябвало да отидат в съответни браншове, където ще има произвеждане на артикули с висока добавена стойност, с цел да можем да печелим. Предполагам, че заради политическата обстановка в България, Европейска комисия е дала знак, че до края на май ще можем нещо да изправим по Плана. Да се стегне икономическият екип на служебното държавно управление и да го ремонтират - там имат положителни експерти. Това е най-важното, с цел да можем въпреки всичко до края на годината да получим 13% задатък от парите, с цел да оживее бизнесът. По Плана за резистентност има доста пари за България - в случай че не се краде и в случай че дейно се влагат, страната ни ще разцъфне! Предстои ни ужасно доста работа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР