САЩ са близо до нови ограничения на инвестициите в китайския

...
САЩ са близо до нови ограничения на инвестициите в китайския
Коментари Харесай

Още забрани: Как САЩ възпират Китай в развитието на AI


Съединени американски щати са покрай нови ограничавания на вложенията в китайския софтуерен бранш
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединените щати издадоха в петък план на правила за възбрана или условие за известяван за избрани вложения в изкуствен интелект и други софтуерни браншове в Китай, които биха могли да застрашат националната сигурност на Съединени американски щати.

Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласява препоръчаните правила и набор от изключения след първичен интервал за мнения с изпълнителна заповед, подписана от президента Джо Байдън предишния август. Правилата разпореждат на частни лица и компании в Съединени американски щати да дефинират кои транзакции ще бъдат лимитирани или неразрешени.

Изпълнителната заповед на Байдън, която насочва регулирането на някои американски вложения в полупроводници и микроелектроника, квантово пресмятане и изкуствен интелект, е част от по-широк напън за попречване на американското ноу-хау да помогне на китайците да развият комплицирани технологии и да преобладават на международните пазари.

Очаква се Съединени американски щати да вкарат разпореждания до края на годината. Обществени мнения по препоръчаните правила ще се одобряват до 4 август, заяви CNBC.

„ Това препоръчано предписание усъвършенства нашата национална сигурност, като предотвратява многочислените изгоди, които някои американски вложения дават – с изключение на единствено капитал – за развиването на чувствителни технологии в страни, които могат да ги употребяват, с цел да застрашат националната ни сигурност ”, сподели помощник-министърът на финансите за сигурността на вложенията Пол Росен.

Министерството на финансите съобщи, че новите правила са предопределени да приложат „ тясна и целенасочена стратегия за национална сигурност ”, фокусирана върху избрани изходящи вложения в страни, пораждащи безпокойствие.

Министерството очерта контурите на препоръчаните правила през август, а в петък тази седмица включи спомагателни изключения, като да вземем за пример за транзакции, считани за национални ползи на Съединени американски щати.
още по темата
Предложените правила не разрешават транзакциите в изкуствен интелект за някои крайни използва и включващи системи, подготвени да употребяват несъмнено количество изчислителна мощ, само че също по този начин ще изискват известяван за транзакции, свързани с създаване на AI системи или полупроводници, които не са неразрешени по различен метод.

Други изключения ще се ползват за обществено търгувани скъпи бумаги, като индексни фондове или взаимни фондове; някои вложения в командитно дружество; изкупуване на собствеността на засегнатата държава; транзакции сред компания-майка в Съединени американски щати и мажоритарно следено дъщерно дружество; обвързващи задължения, които предхождат поръчката; и някои синдикирани задължения.

Първоначално разпоредбите се концентрират върху Китай, Макао и Хонконг, само че американски чиновници споделят, че по-късно може да бъдат разширени. 

Бившият чиновник на Министерството на финансите Лора Блек, юрист в Akin Gump във Вашингтон, съобщи, че Министерството на финансите се пробва да дефинира допустимо най-тясно обсега на правилото, само че това ще изисква нараснала зоркост от фирмите, които желаят да влагат в Китай.

“Инвеститорите ще би трябвало да се ангажират с по-задълбочена инспекция, когато вършат вложения в Китай или вложения, включващи китайски компании, които оперират в обхванатите браншове ”, сподели тя.

Според нея, препоръчаните от Министерството на финансите правила държат на прицел ръководените от Съединени американски щати фондове за частен капитал и фондове за рисков капитал, както и вложенията на някои лимитирани сътрудници в Съединени американски щати в задгранични ръководени фондове и конвертируем дълг.

Някои китайски дъщерни сдружения и майки ще бъдат обхванати от правилото, което също ще забрани избрани вложения на американски компании в трети страни, добави Блек.

Регламентите наблюдават рестриктивните мерки върху износа на избрани технологии в Китай, като да вземем за пример тези, забраняващи доставката на съвременни полупроводници. Целта е да се попречи средствата на Съединени американски щати да оказват помощ на Китай да развие личните си качества в тези области, с цел да модернизира армията си.

Тези, които нарушават разпоредбите, могат да бъдат подложени както на наказателни, по този начин и на цивилен наказания, а вложенията могат да бъдат анулирани.

Министерството на финансите съобщи, че се е заело със съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати по отношение на задачите на капиталовите ограничавания и означи, че Европейската комисия и Обединеното кралство са почнали да обмислят дали и по какъв начин да се оправят с изходящите капиталови опасности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР