Близо 500 милиона лева е дала държавата за избори за

...
Близо 500 милиона лева е дала държавата за избори за
Коментари Харесай

Спиралата от избори ни е струвала половин милиард лева за две години

Близо 500 милиона лв. е дала страната за избори за последните две години. За шест месеца – от вота през октомври до този преди седмица, парите, обезпечени от централния бюджет, са със 17 милиона лв. повече. Така вотът единствено за шест месеца е поскъпнал съществено. А най-скъпите избори до момента у нас, са тези 2 в 1 – през ноември 2021 година.

Предсрочните парламентарни избори от 2 април, последните, са коствали близо 87.7 млн. лева А единствено шест месеца по-рано, за тези на 2 октомври 2022 година, страната е дала близо 70.5 милиона лв..

Най-скъпите избори обаче остават тези от 14 ноември 2021 година, когато наред с парламентарните, имахме и президентски в два тура. Така те ни костваха съвсем 123.8 милиона лв., припомнят от Българска национална телевизия.

През 2021 година избори имаше и единствено няколко месеца по-рано през юли – тогава план-сметката на Министерския съвет е била за над 74 милиона лв., като в нея влязоха и спомагателни средства в размер на 11.1 милиона лв. поради продължаващата зараза.

На изборите на 4 април същата – 2021 година, когато имахме машинно и хартиено гласоподаване, страната даде над 108 милиона и 840 хиляди лв.. Причината за високата сметка беше това, че бяха купени машини за гласоподаване – за 43 милиона лв..

Три пъти по-скъпи избори единствено за няколко години – през 2017 година вотът е бил близо 30 милиона лв., а в този момент – съвсем 88 милиона. По-солената сметка в този момент е и поради възнагражденията на изборните комисии. Така на последните избори ръководител на секция получи 250 лв., а член – 190 лева За последните две години непрекъснато перо е и поддръжката на машините.

„ Около 13 милиона лв. повече са коствали възнагражденията на членовете на секционните комисии “, сподели Диана Евтимова от Института за развиване на обществената среда. Покриване на разноски на Министерство на вътрешните работи, за Министерство на външните работи, отиват за печатане на бюлетини, за осведомителна акция от страна на ЦИК и разноските за нея. Оказва се, че сериозен разход е и хартиената бюлетина, въпреки към този момент да имаме и машини.

„ За последните избори отпечатването на една бюлетина с всички отбрани от Българска народна банка струваше 26 стотинки без Данък добавена стойност, а според Изборния кодекс би трябвало да се отпечатат и да са налични толкоз бюлетини, колкото са гласоподавателите по лист. Имаме един брак от хартиени бюлетини, който и в пари се показва в няколко милиона лв. “, разяснява Евтимова пред публичната медия.

А политиците към този момент стягат редиците освен за следващ къс парламент, само че и за втори „ тур “ парламентарен избор през лятото, в случай че първите не съумеят да се схванат за държавно управление. При това на фона на тежките като организация и процедури локални избори, които се задават през октомври.

Тогава ще избираме освен кметове, само че и общински препоръки и кметове на региони за огромните градове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР