Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са ремонтирани през

...
Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са ремонтирани през
Коментари Харесай

Близо 290 км пътища са ремонтирани през 2019 г. с евросредства

Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са ремонтирани през 2019 година със средства от Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020 година и Програмата за териториално съдействие Интеррег V-A Гърция - България. Двете стратегии се финансират от Европейския фонд за районно развиване и националния бюджет. В главния ремонт на правите са вложени към 255 млн. лева

През тази година по Оперативна програма “Регионално развитие” са ремонтирани 43 км от прохода " Петрохан " - значима транспортна връзка на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина, над 17 км от третокласния път III-1002 Враца - пещера Леденика, 9 км от околовръстния път на Ловеч /част от път II-35 Плевен-Ловеч/, над 27 км от път II-44 Севлиево - Драгановци - Габрово, който обезпечава най-кратката връзка сред столицата и Габрово и свързва обитаемоте места от Северна България с прохода Шипка и Южна България.

С финансиране от Оперативна програма “Регионално развитие” 10-километровия сектор от път II-86 Пловдив - Асеновград към този момент е с магистрален габарит, с което се обезпечи бърз и комфортен транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до Автомагистрала " Тракия ", летище Пловдив и индустриалния регион в покрайнините на Пловдив. Ремонтирани са и близо 39 км от пътя Стара Загора - Раднево. Второкласният път обезпечава връзката на общините Стара Загора и Раднево с Автомагистрала " Тракия " и е съществена пътна артерия към енергийния комплекс " Марица Изток ".

По Оперативна програма “Регионално развитие” през идната година продължава ремонтът на още 101 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 32,5 км от пътя Дупница - Самоков, свързващ Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево " с Автомагистрала " Струма ", с път I-1 София - Благоевград и Автомагистрала " Тракия ", на 12 км от път III-109 за Мелник, който е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център гр. Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и естествения феномен " Мелнишки пирамиди " с републикански път I-1 (Е-79) и други

По Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България тази година са ремонтирани 32 км от пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград. Второкрасният път обезпечава комфортна връзка за огромен брой туристи, пътуващи всекидневно за Гърция. През 2020 година продължава реконструкцията и рехабилитацията на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци - Рудозем и се планува да започва строителството на обходния път на Рудозем, по който ще минава трафикът към бъдещия контролно-пропускателен пункт " Рудозем - Елидже ".

По Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България през 2020 година ще стартира главният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Ще се рехабилитират 9,3 км от път III-118 Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и към 15 км от път II-81 Костинброд - Берковица - Монтана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР