Близо 10 години, след като един от най-големите туроператори у

...
Близо 10 години, след като един от най-големите туроператори у
Коментари Харесай

Неплатените милиони на „Алма Тур“ все още си висят

Близо 10 години, откакто един от най-големите туроператори у нас - „ Алма Тур “ се сгромоляса с гръм и тропот, и остави след себе си задължения за милиони, активите му към момента висят във въздуха. На процедура те са труднопродаваеми, макар че непрестанно поевтиняват. Това излиза наяве от последното съобщение за продажба на дружествени дялове на едно от дъщерните сдружения на банкрутиралата компания – „ Атлас голф енд спа ризорт “ ООД. Синдикът на несъстоятелното сдружение – Елвира Танчева, за следващ път ще направи опит да откри покупател за тях на 10 февруари. От 2018 година насам тези 345 300 дружествени дяла са предлагани за обмен най-малко пет пъти, а цената им е паднала съвсем на половина: от 1.060 млн. лева преди две години на 706 800 лв..

Справка в формалния бюлетин на синдиците

демонстрира, че обстановката с сходни продажби на дялове от други „ сателитни “ на „ Алма Тур “ компании също не е по друго.Така да вземем за пример в края на миналага година също е изработен опит да бъдат продадени 40-те дружествени дяла от „ Алма Стил БГ “ ООД на обща стойност от 2 млн.лв..Те са се търгували за....800 лева, което на процедура е 40 % от тяхната оценка...Или казано по-просто покритието на записаните като цена дялове в обособените сдружения е било меко казано повишено.

Тук е моментът да напомним, че през септември 2011 година стана ясно, че всички сдружения от групата на „ Алма Тур “ започнаха процедури за оповестяването им в неплатежоспособност. Тогава се разясняваше, че съгласно закона главният дял от активите им би трябвало да придобие най-големият заемодател на сдружението, който в случая беше Централна кооперативна банка. Там акционерното сдружение „ Алма Тур “ беше заложило всичките си активи против заем от...26 млн. лв.. Имуществото на компанията включваше хотели по Черноморието, първокласният хотел Тамплиер в Банско, както и благосъстоятелност в няколко страни, където банкрутиралата компания имаше представителства.

В следствие обаче,

искания към това имущество предявиха още куп кредитори.

От настоящето предложение на дяловете на „ Атлас голф енд спа ризорт “ излиза наяве, че с изключение на банките, които са преотстъпили големи заеми на „ Алма тур “, в листата на кредиторите попадат и вземанията на Столична община, на Националната организация по приходите, на ЧЕЗ систематизиране и така нататък

А от публично оповестен в Търговския указател списък на обезпеченията, излиза наяве, че няколко банки въпреки всичко са наложили ипотеки на другите хотели на сдружението –майка. Този документ обаче дава и изясненост за необятния „ обсег “, с който притежателите на банкрутиралата компания са работили, при усвояването на милиони левове.

Само година преди банкрута – на 6 август общото заседание на акционерите взема решение единомислещо да вземе заеми в размер на 17 275 000 лв..

Очевидно обаче, това не е единственото обвързване, с което са се заели притежателите на компанията. Ако се съди единствено от контракта за цесия, подписан на 30 септември 2011 година ( когато акционерното сдружение потегля по пътя на несъстоятелността ) подписан сред „ Уникредит Булбанк “ и „ Химипорт инвест „ АД

общите вземания на банката към този миг са били 12 950 114.70 евро.

А какъв е размерът на задълженията към банка ДСК, към „ Емпорики банк България “ и към купищата други кредитори, можем единствено да гадаем.

Или казано с други думи – кредиторите много ще почакат, с цел да си върнат дори и минимална част от това, което са дали...

Но както в. „ Банкеръ “ писа още преди десетина години, когато стана първият скандал с изоставените от „ Алма тур “ пасажери - „ не е страна мястото, където някаква си туроператорска компания, освен това затънала в задължения за милиони и известна най-вече с некоректността си, може да се изплюе без никакви последици върху имиджа на страната “. Да не приказваме, че тогава държавното управление й вместо да фрасне наглите предприемачи по носа, потегли да забърсва омазаното с парите от налозите на електората си, като пусна държавния аероплан да избавя ситуацията.

Проверка на в. “ БАНКЕРЪ “ още тогава откри, че задлъжнялостта на Алма тур е много сериозна. По публични данни (от оповестения консолидиран отчет) излиза наяве, че към края на 2010-а са насъбрани големи задължения към разнообразни финансови институции и не по-малки - към други компании. Само заемите й към Уникредит Булбанк към края на 2010-а са били в размер на близо 30 млн. лева (26 678 784 лева са капиталов заем и 3 515 305.18 лева револвиращ кредит). Според консолидирания доклад на сдружението Банка ДСК също е отпуснала на компанията два овърдрафта за близо 3 млн. лв..

Задълженията на дъщерното сдружение Алма тур Флай ООД, което се занимава с продажба на самолетни билети и което в действителност е титуляр на отговорностите към превозвача България еър, също не са за подценяване - те са над 25 млн.евро. ( по данни от 2011г – 5.89 млн. евро и 21.29 млн. щ. долара). Освен на самолетната компания към края на 2010 година компанията е дължала на „ Емпорики банк “ един милион евро.

И още и още. Още тогава зададохме въпроса по какъв начин акционерно сдружение с регистриран капитал от 1 552 750 лева и явно с нетолкова доста активи е съумяло да убеди банките да му провиснал заеми на стойност близо 50 пъти по-голяма от личния му капитал. А още по-странно е по какъв начин сдружение с толкоз задължения продължаваше до последно да стои в класацията на водещите туристически компании в страната...?!

Уж потегли и някаква прокурорска инспекция, само че резултатите от нея и до през днешния ден не станаха известни...

Кой кой е в "Алма тур БГ " АД

Акционерите

Любомир Панковски (75 751 акции) - 48.79% от капитала

Пламен Георгиев (38 766 акции) - 24.96% от капитала

Любомир Христов (23 250 акции) - 14.97% от капитала

Богдана Станоева (5952 акции) - 3.83% от капитала

Александра Велинова (5952 акции) - 3.83% от капитала

Никола Несторов (3053 акции) - 1.97% от капитала

Цветан Тончев (2107 акции) - 1.36% от капитала

Зоя Пергелова (110 акции) - 0.07% от капитала

Георги Бабаджанков (59 акции) - 0.04% от капитала

Христо Мермерски (200 бр.акции клас Б) - 0.13% от капитала

Галин Григоров (75 бр.акции клас Б) - 0.05% от капитала

Компаниите

"Алма Тур офис " ЕООД, ръководещ - Пламен Георгиев;

"Алма Тур кар " ЕООД, ръководещ - Василка Панковска;

"Алма Тур флай " ООД, ръководещ - Любомир Панковски;

"Алма Тур недвижими парцели " ЕООД, ръководещ - Пламен Георгиев;

"Алма Тур хотел Тамплиер " ЕООД, ръководещ - Любомир Панковски;

"Атлас Голф енд СПА Ризорт " ООД, ръководещи - Димитър Димитров и Любомир Панковски;

"Алма Тур-хотел Атлас " ООД, ръководещи - Любомир Панковски, Димитър Димитров и Мария Поибренска.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР