Близо 1/3 от работодателите в ЕС страдат от липса на

...
Близо 1/3 от работодателите в ЕС страдат от липса на
Коментари Харесай

Нова платформа ще свързва работодатели от ЕС и работници от трети страни

Близо 1/3 от работодателите в Европейски Съюз страдат от липса на личен състав, в браншове като туризъм, ИТ, опазване на здравето казусът е продължителен. Участието в EU Talent Pool ще е непринудено за страните, а изгодите са по-голяма еластичност и по-малка административна тежест. Бизнесът и в България приветства самодейността, само че по какъв начин страната би се възползвала от нея зависи доста от националните управляващи.
Средният % незаети работни места в Европейски Съюз в края на 2022 година доближи исторически връх - към 3% (повече от два пъти над равнището от 2012 г.), съгласно изследване на Eurofound. Близо една трета от работодателите показват, че дефицитът на фрагменти към този момент им пречи да създават артикули и да дават услуги. Проблемът е всеобщ, усеща се остро и в България - от ресторантьорството и туризма до производствата. И явно е наднационален.

На този декор в средата на ноември който цели да притегля квалифицирани служащи от трети страни. Мерките включват нова платформа - EU Talent Pool, която да свързва работодателите в Европейски Съюз с търсещи работа от трети страни. Допълнително са планувани дейности за поощряване на признаването на квалификациите и подвижността на учещите се.

Инициативата е на трима еврокомисари - вицепредседателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас, Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи, и новия български еврокомисар Илияна Иванова, която дава отговор за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. " Европа е въвлечена в международното съревнование за привличане на гении. То е не по-малко значимо от конкуренциите за първични материали и за сила. Главните съперници на Европа тук са Съединени американски щати, Канада, Нова Зеландия и Австралия ", разяснява за " Капитал " Иванова (цялото изявление в карето). Проблемът с неналичието на фрагменти Към 2023 година битката за фрагменти е най-остра в Австрия, Белгия, Чехия, Германия и Холандия (виж картата), само че в избрани браншове и специалности дефицитът е сериозен в целия Европейски Съюз. " Секторите със систематичен дефицит са туризма, хотелиерството и ресторантьорството, осведомителните технологии, опазването на здравето и логистиката . В някои от тях неналичието на фрагменти е даже по-голяма след пандемията ", споделя българският еврокомисар. По думите й екологичната и цифрова стопанска система, към която Европейски Съюз се стреми, също изисква нова работна ръка, нови характерни умения и преструктуриране на пазара на труда. То евентуално ще засегне изключително мощно браншове като строителството, енергетиката, индустрията и превоза.
Реклама
На този декор Брюксел има съображение се тревожи, че демографските промени, застаряващото население и ниската раждаемост единствено ще изострят тези провокации. До 2030 година популацията в трудоспособна възраст в Европа се чака да намалее до 258 млн. при 265 млн. души към 2022 година Новият проект Платформата за гении " ще промени разпоредбите на играта ", считат от Европейска комисия. Освен че ще свързва работодатели и търсещи работа, тя ще дава и информация за процедурите за набиране на служащи от трети страни и миграция в страните членки, ще включва и ограничения за обезпечаване на обективни условия на наемане и труд. Участието в така наречен EU Talent Pool ще бъде непринудено за страните членки. Платформата ще обгръща всички типове труд и умения по " стълбата на гениите " (ниско-, средно- и висококвалифицирани работници), включително служащи, полагащи дълготрайни грижи - като болногледачите и такива, които гледат възрастни хора или дребни деца. " За тях има голям смисъл от тази платформа, тъй като те постоянно се оказват в нерегламентирана обстановка ", споделя вицепредседателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас. Не е допустимо да се реши какъв брой " гении " ще бъдат наети през платформата, само че задачата е колкото е допустимо повече, в случай че дават отговор на свободните позиции, прибавя и комисар Йохансон .

" Акцентът ще е върху 42-те най-често срещани специалности, като описът е направен от Европейска комисия. Той ще се основава на опита на платформата EURES (Европейската мрежа за съдействие от служби по заетостта, предопределена да улесни свободното придвижване на служащи в съюза), само че, наподобява, няма да бъде част от нея и ще има за цел да бъде оперативно съчетаем с други платформи за набиране на личен състав ", разяснява за " Капитал " Мария Минчева - зам.-председател на Българската стопанска камара и докладчик по мнението на Европейския стопански и обществен комитет по тематиката.

Вторият съставен елемент на пакета на Европейска комисия е за по-лесно и по-бързо признание на квалификациите на жители на трети страни. Целта е да се развие потенциалът на националните органи в тази област. Това не значи тъкмо да се хармонизират разпоредбите за признание на квалификациите на жители отвън Европейски Съюз (което не е изключено да се случи на по-късен етап), само че ще помогне ненапълно за улеснение на процедурите в страните членки. Вицепредседателят на Европейска комисия Схинас дава образец с пандемията от коронавирус, когато в най-критичния миг страните членки не са можели да набират служащи в опазването на здравето поради неспособност за признание на квалификациите в други страни.

Платформата има и трети съставен елемент, който пък цели да насърчи още повече образователната подвижност в границите на Европейски Съюз. Как бизнесът приема концепцията Веднага след оповестяването на самодейността генералният шеф на BusinessEurope (най-голямата лобистка организация на бизнеса в Брюксел) Маркус Дж. Байрер я приветства: " Крайно време е Европейски Съюз да признае ролята на икономическата миграция в подпомагането за справяне с потребностите от работна ръка и умения в Европа ". И прибавя, че " e oт жизненоважно значение работодателите да вземат участие тясно в идните полемики. "
Реклама
Мария Минчева от БСК, споделя, че техните " членове от всички браншове слагат неналичието на хора като един от най-чувствителните проблеми - нужни са служащи на всевъзможни позиции с всякакво равнище на подготовка ". Според нея Европейска комисия се застъпва за по-голяма еластичност и понижаване на административната тежест за жителите на трети страни и това сигурно ще помогне на бизнеса .

Според Илиана Ивановa самодейността е в интерес на всички страни членки. " Тя не ги третира изборно. Как те биха се възползвали от нея зависи в огромна степен от националните управляващи. Те би трябвало да трансфорат в действителност опциите, които предлагането основава. " На същото мнение е и Мария Минчева: " През последните няколко месеца имаме интензивна връзка със другите ведомства, ангажирани с процеса. За нас огромна роля за възстановяване на процеса е неговото дигитализиране - нещо, по което Министерството на електронното ръководство работи и напълно скоро ще показа своя платформа ", споделя още тя.

Инициативата занапред следва да получи утвърждение от европарламента и съвета, преди да стане факт, само че " при всяко състояние ще се довърши в целокупност от идната Европейска комисия след изборите през 2024 година ", споделя Минчева.
Q&A Илиана Иванова, еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Колко сериозен е казусът с дефицита на работна ръка в Европейски Съюз? 75 на 100 от дребните и междинните предприятия споделят, че не намират хората, от които се нуждаят. Целта да имаме 20 млн. експерти в ИТ бранша до 2030 година е под въпрос - досега в него има 9 млн. такива експерти. Трябват ни още 11 млн.Известен е и демографският проблем на Европа. До 2070 година броят на хората в трудоспособна възраст ще спадне от към 65% през 2019 година на 54-56%. Същевременно се усилва натискът върху пенсионните системи и системите за обществена протекция.Голям дефицит на фрагменти има в 28 специалности. В тях през 2020 година са били заети 14% от работната мощ в Европейски Съюз. Това са водопроводчици и монтажници на тръби, медицински сестри, систематични анализатори, заварчици и оксиженисти, водачи на тежкотоварни коли, строителни инженери, софтуерни разработчици. Тъй като популацията на Европа застарява, все по-остро се усеща дефицит в медицината и грижите за заболели и възрастни хора. Очаква се до 2030 година да се отворят 7 млн. работни места в тази сфера, а пазарът на труда на Европейски Съюз може единствено отчасти да ги покрие.Увеличаването на подвижността на работната мощ в границите на Европейски Съюз не е задоволително, с цел да отговорим на тези потребности. Когато дефицитните фрагменти се местят, това значи, че едни райони печелят, а други губят, тъй като от дефицит на работна ръка страдат съвсем всички страни членки. Накратко, личната работна мощ на Европейски Съюз не е задоволителна. България е една от страните с най-голямо " приключване на мозъци ". В същото време браншове като ИТ технологиите се развиват добре и имат непрекъсната потребност от пресен запас. Каква ще е ролята на страната ни в новата самодейност? Участието в платформата е непринудено. Никой не принуждава страните да отворят пазарите си на труда за служащи от трети страни. Те би трябвало да решат от какви фрагменти се нуждаят, в случай че преценяват, да употребяват инструментите, които Европейски Съюз им предлага. Могат да прибавят или извадят съгласно потребностите си специалности към 42-те към този момент набелязани.Същото се отнася и за рекомендацията за подвижността с образователна цел. Имаме упоритостта да увеличим доста обмена на възпитаници, студенти, преподаватели, учащи се сред страните членки и имаме и инструментите и финансовите запаси, с цел да го подпомогнем. Но ключът е в ръцете на страните членки.Да си спомним, че образованието е област от национална, а не от съюзна подготвеност според договорите. Комисията и службите ѝ са разполагаем, що се отнася до техническа помощ, финансиране на обмена на учещи и учащи се посредством стратегия като " Еразъм + " да вземем за пример.Предложеният пакет е първата в историята самодейност за проведена трудова миграция в Европейски Съюз, която адресира дефицита на работна мощ в разнообразни браншове. Тя има за цел и да предотвратява противозаконните влизания в Европейски Съюз и рисковете за незаконните мигранти. За да не бъдат допускани нещастия в Средиземно море, би трябвало да има пътища за легална миграция.Миналата година е имало 330 хиляди противозаконни пристигания в Европейски Съюз. В същото време имаме 3.5 млн. решения, позволяващи законна имиграция - над 10 пъти повече. Над една трета от тях - 1.5 милиона - са поради потребности на пазара на труда. Днес жителите на трети страни, наети на работа в Европейски Съюз, са 10 милиона. Как ще се случва признаването на опит, стаж, квалификации на мигрантите от трети страни? Сега в системата на признаването на професионалните квалификации има доста администрация. Тя демотивира претендентите за работа от трети страни. Наричаме това не " приключване ", а " пилеене " на мозъци.Комисията предложи да бъдат основани национални служби за признание на квалификациите с по-голям потенциал и в по-активно съдействие със страните на генезис на мигрантите, по-кратко време за култивиране на документите и понижени разноски за търсещите работа, опростени процеси на превод и заверки. Веднъж намерили работа посредством платформата, служащите от трети страни ще имат ли потребност от работна виза и по какъв начин ще се действа? Издаването на работни визи и позволение за непрекъснато престояване остават в ръцете на страните членки. Ако шеф желае да наеме претендент за работа от трета страна, той би трябвало да се обърне към националните управляващи да издадат на претендента виза или позволение. Ние не слагаме под въпрос това кой взема крайните решения за трудовата миграция. Това, което желаеме да създадем с предлагането, е да улесним търсещите работа да намерят верните свободни работни места.Комисията обаче предлага преразглеждане на две наставления, свързани с влизането и пребиваването на жители на трети страни в Европейски Съюз - директивата за дълготрайно пребиваващите и директивата за единно позволение за престояване, признати надлежно през 2003 и 2011 г.Предложената проверка на втората включва обвързване за страните членки да одобряват заявки, подадени както в тях, по този начин и в трета страна. Предвижда се също четиримесечният период за издаване на решение да обгръща и издаването на нужната входна виза и времето за осъществяване на тест на пазара на труда. Предложението съдържа и право на притежателя на позволение да смени работодателя в границите на периода на валидността на разрешението. Предлагаме то да не се лишава най-малко три месеца, в случай че носителят му остане без работа.Основните промени в Директивата за дълготрайно пребиваващите лица пък плануват изискваният петгодишен интервал на престояване да може да се регистрира кумулативно, като се събират интервалите на престояване в другите страни членки. Периодите на престояване под краткотрайна и национална протекция и по време на следване също да се зачитат. Държавите членки да вкарат механизми за надзор за наблюдаване на действителното престояване и да подсигуряват, че с този статут не се злоупотребява.Предвижда се и усъвършенствано право на събиране на фамилиите без условия за интеграция, с цялостен достъп до работа за техните членове, а децата на дълготрайно пребиваващи, родени в Европейски Съюз, да могат да придобият статут неотложно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР