Благодатният огън слезе в църквата Възкресение Христово“ в Йерусалим –

...
Благодатният огън слезе в църквата Възкресение Христово“ в Йерусалим –
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в църквата `Възкресение Христово` в Йерусалим

Благодатният огън слезе в църквата „ Възкресение Христово “ в Йерусалим – мястото, където съгласно Светото писание, е бил разпънат, заровен и след това е възкръснал Иисус Христос. Православните християни имат вяра, че това запалване на Свещения огън става по извънреден метод. Този огън в първите минути след възпламеняването си, има свойството да не излъчва топлота и да не изгаря.

По-рано през днешния ден митрополит Киприан отпътува с държавния аероплан за Йерусалим, с цел да донесе плодородния огън. За първи път с българската делегация пътува и представител на Македонската православна черква (МПЦ) – Охридска архиепископия – свещеник Яков, който ще отнесе огъня от Светите места в Скопие. Това стана по експлицитната молба на МПЦ.

Решението македонски свещеник да се причисли към българската делегация беше взето на 3 април т.г. на среща на министър-председателя Бойко Борисов с митрополит Киприан в качеството му на началник на Комисията за споразумяване на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Комисията беше основана в края на 2017 година след искане на МПЦ Българската православна черква да спомага за споразумяване на статута й. А за първи път Македония получи плодородния огън от България предходната година.

Очаква се плодородният огън, донесен от българската делегация, да дойде на Правителствения терминал в 19,50 ч. След което той ще бъде отвеян в Синодалния параклис, откъдето основният секретар на Светия Синод свещеник Герасим ще го придвижи до храм-паметника „ Свети Александър Невски “ и ще го съобщи на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР