Благодатният огън пристигна у нас. Правителственият самолет кацна от Йерусалим,

...
Благодатният огън пристигна у нас. Правителственият самолет кацна от Йерусалим,
Коментари Харесай

Благодатният огън пристигна в България

Благодатният огън дойде у нас.

Правителственият аероплан кацна от Йерусалим, заяви Българска телеграфна агенция. Българската църковна делегация беше водена от Старозагорския митрополит Киприан.

Духовниците участваха на богослужението в храма " Възкресение Христово " в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен.

На летището в София, по традиция на Велика събота, чакаха духовници от епархиите в страната, с цел да вземат парченце от Благодатния огън и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", където се чака празничното Пасхално свещенодействие да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.  

Огънят, който топли, само че не изгаря, беше измолен от йерусалимския патрирах Теофил Трети по метод, който е неизменен от 15-и век. В центъра на церемонията е Кувуклията или параклисът върху Гроба Господен.

Хиляди православни миряни и поклонници от целия свят извършиха Стария град на Йерусалим на Велика събота – денят преди Възкресение Христово и участваха в церемонията " Свети Спас ".

За разлика от преди, когато в църквата са се събирали до 10 000 поклонници, тази година вътре бяха позволени единствено 1 800 души, а на открито - 1 200. Допълнителни контролно-пропускателни пунктове в Стария град лимитираха достъпа до региона на църквата.

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР