Благодаря на политиците, които ме поканиха, че дадоха пълна свобода

...
Благодаря на политиците, които ме поканиха, че дадоха пълна свобода
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: Надявам до края на седмицата да кажа къде ще е Националната детска болница

Благодаря на политиците, които ме поканиха, че дадоха цялостна независимост на екипа ми да работим умерено. Като длъжностен кабинет не можем да вършим огромни политики, само че най-малко да контролираме актуалното положение на опазването на здравето. Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Той разяснява обещаното от предходното ръководство нарастване на заплатите на медицинските служащи и за какво то не е допустимо да бъде изпълнено. Заплатите в лечебните заведения се образуват на база осъществена активност по клиничните пътеки и не се дефинират от Министерство на здравеопазването, а от БЛС и Надзорния съвет на НЗОК, уточни министърът. „ За тези пътеки, които бяха увеличени за предходната година, не е даден спомагателен финансов запас. Разчитало се е на финансовия запас, който ще остане в НЗОК, с цел да може да се покрия към края на годината това. Те са увеличени от май месец до края на годината, не стабилно “, разясни доктор Меджидиев.

Той разгласи, че е водил диалози с БЛС за в допълнение увеличение на недофинансираните клинични пътеки. „ Много регионални и общински лечебни заведения страдат, те не могат да си изкарат парите. Страдат лечебните заведения, които не работят по скъпите клинични пътеки “, изясни служебният министър.

За идната година Министерството на финансите е подсигурило запас за стабилно нарастване на заплатите. В Спешна помощ също се възнамерява такова.

В момента се работи по капиталовия план за Национална детска болница, а до края на седмицата той даде обещание да разгласи повече информация за това къде ще бъде тя, разгласи доктор Меджидиев. „ Не да ремонтираме някоя постройка, някъде я да пригаждаме за детска болница, да бутаме стени, да надграждаме. Искаме тя да е в действителност европейска, с прелестно незабавно поделение, с хирургични зали. Искаме да има обособена постройка с хотел за родителите. Искаме да е с обособена постройка за рехабилитационен център за децата, с подземни и надземни паркинги, с един голям парк - някъде към 14-15 декара. Тя ще бъде Национална детска болница не е единствено за София. В края на седмицата се надявам да го разглася “, съобщи Меджидиев.

Здравният министър изясни и какво се случва с изчезналите медикаменти в аптечната мрежа. В се вършат инспекции в Агенцията по медикаментите взаимно с „ Информационно обслужване “ поради променените формули в Системата за електронно следене на медикаментите. Той изясни, че преди в тази система са били включени над 340 медикамента и при падне на наличността им в аптечната мрежа под 65%, електронната система регистрира това автоматизирано и автоматизирано влиза в действие възбрана за износа им. „ В момента се следи единствено 60 медикамента. Около 280 са изтеглени от наблюдаване. Не мога да кажа по какъв начин се е случило и какво е било основанието на предходния министър на опазването на здравето да го направи, само че за мен не е заслужено по отношение на жителите “, съобщи Меджидиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР