Бизнесменът Костадин Чакалов явно е роден под щастлива звезда, казват

...
Бизнесменът Костадин Чакалов явно е роден под щастлива звезда, казват
Коментари Харесай

Made in Bulgaria: Багерист става милионер от обществени поръчки

Бизнесменът Костадин Чакалов очевидно е роден под щастлива звезда, споделят в Гоце Делчев. До преди 10-ина години той работи като багерист в родното си село Копривлен, само че през 2012 година записва строителна компания „ Екодин “ и над нея незабавно се изсипва не несметен златен дъжд, ами напряко проливен дъжд, разкри „ Уикенд “!

В родния му край го назовават Царя на ремонтите. „ Екодин “ стремително печели публични поръчки първо в Гоце Делчев и Петрич, а по-късно из цялата страна. Разбира се, взе участие и в прословутото саниране на жилищни блокове. Сред забавните поръчки на компанията е ремонтът на водопровода във Велинград, строително-монтажните и ремонтни работи в профилираната болница за рехабилитация в Банкя.

През май т.г. компанията печели следващата социална поръчка за създаване на огромен обект, който е обвързван с ръководство на отпадъците край село Шереметя, Великотърновско. Първо е изработен някакъв конкурс, само че е преустановен.

Следва нова процедура, като е направено договаряне, без авансово съобщение. Изпратени са предложения до три компании и спечелилият е „ Екодин ”, като цената на поръчката е над 5,2 млн. лв.. Източниците ни прецизират, че в множеството случаи компанията на Костадин Чакалов се оказва или единственият участник в състезанието, или пък е поканена „ без авансово съобщение “. Въпрос на шанс, а може би най-много на положителни връзки и контакти.

При регистрацията на „ Екодин “ като предмет на нейната активност е маркирано търговия „ с боклуци от черни и цветни метали и различен тип боклуци “. Едва след години е направена трансформацията в „ строителство на жилищни, публични и промишлени здания и уреди, създаване на пътища, пътни уреди и улици, създаване на преносни и разпределителни проводи… “.

В Гоце Делчев са уверени, че зад просперитета на „ Екодин “ стои роднинството на Костадин Чакалов с ген. Богомил Янев. По времето, когато Бойко Борисов е основен секретар на Министерство на вътрешните работи, Янев е началник на РПУ-то в Гоце Делчев, а по-късно и на районната дирекция на вътрешното министерство в Благоевград.

Реклама

Тогава получава пагони на генерал-майор. След гибелта на Ангел Димитров-Чората по време на полицейска акция, ген. Янев дава оставка. Става началник на сигурността в „ Булгартабак “. Сега, споделят, е пенсионер, който се любува на спокоен живот в родното си село Тешово и на ловни излети из Родопите.

Затова пък неговият роднина Костадин Чакалов паралелно с публичните поръчки за милиони в строителните поправки се е насочил и към различен бизнес, който прави първи стъпки, само че обезпечено ще е печеливш.

Неговото съдружие „ Емпатия “, в което сътрудници са му украинка и грузинец, дават обществени услуги. В Сърница още от 2019 година те са поели „ Дневен център за деца и младежи с увреждания “. За задачата, без да се организира конкурс, кметството им дава 175 квадрата в солидна социална постройка. Наемът на това място е избран на 20 стотинки на кв.м.

Сдружение „ Емпатия “ работи и в Белица, където ръководи Център за обществени услуги. Неправителствената организация на строителя Костадин Чакалов трайно се е настанила и в Гоце Делчев, изясняват източниците ни.

Там Общинският съвет им е дал ръководството на обществените услуги „ Център за възобновяване от фамилен вид на пълнолетни лица с психологични разстройства “ и „ Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с деменция “. Според източниците ни обектите им са дадени за ръководство за дълги години и съвсем без наем.

Предоставянето на обществени услеги, както означават специалисти, е доста перспективен и печеливш бизнес. Държавата от ден на ден се отдръпва от тази услуга и тя се дава от частници. Така е в доста европейски страни, последователно този модел се настанява и тук. Държавата и Брюксел наливат милиони и в тази активност.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР