Бизнесменът и знаково лице от българския преход Алексей Петров беше

...
Бизнесменът и знаково лице от българския преход Алексей Петров беше
Коментари Харесай

Кой е Алексей Петров, застрелян днес в Драгалевци

Бизнесменът и знаково лице от българския преход Алексей Петров беше убит в столичния квартал " Драгалевци " в сряда. По първична информация покушението против него се е разиграло към 12 ч. на обяд. Според източници на " Капитал " за стрелбата на тел 112 е съобщила жена. Освен Петров, ранена е жена, която е била с него, тя е настанена в " Пирогов ". По неофициална информация Петров е бил без витални функционалности, само че дамата е била в положение " несъвместимо с живота ", по-късно незабавно е откарана в болница. Твърди се, че това е неговата психоложка, с която той правел планински преходи. Според осведомени това е бил нормалния маршрут на Петров за разходка в планината. Покушението е станало до " Воденицата " под лифта " Бай Кръстьо ", където пътеката пресича шосето.Убийството се случва след два несполучливи опита през август 2002 и октомври 2015 година За опита през 2002 година бяха упрекнати хората на някогашната барета Николай Добрев - бай Добри. Тогава не се стигна до съд, защото не бяха открити доказателства за това. Тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов назова опита за нападение работа на " фабрика за убийства ", поради откритите взривни материали. На мястото на покушението " ненадейно " се озоваха и двама настоящи чиновници на Отряда за битка с тероризма, които дадоха отговор на стрелбата. Какво правеха тогава на мястото по този начин и не стана ясно, само че най-вероятно са охранявали самия Петров.
Алексей Петров по време на митинга против полицейския произвол в дискотека в Пловдив тази пролет Фотограф: Димитър Марков
Бизнесменът и знаково лице от българския преход Алексей Петров беше убит в столичния квартал " Драгалевци " в сряда. По първична информация покушението против него се е разиграло към 12 ч. на обяд. Според източници на " Капитал " за стрелбата на тел 112 е съобщила жена. Освен Петров, ранена е жена, която е била с него, тя е настанена в " Пирогов ". По неофициална информация Петров е бил без витални функционалности, само че дамата е била в положение " несъвместимо с живота ", по-късно незабавно е откарана в болница. Твърди се, че това е неговата психоложка, с която той правел планински преходи. Според осведомени това е бил нормалния маршрут на Петров за разходка в планината. Покушението е станало до " Воденицата " под лифта " Бай Кръстьо ", където пътеката пресича шосето.

Убийството се случва след два несполучливи опита през август 2002 и октомври 2015 година За опита през 2002 година бяха упрекнати хората на някогашната барета Николай Добрев - бай Добри. Тогава не се стигна до съд, защото не бяха открити доказателства за това. Тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов назова опита за нападение работа на " фабрика за убийства ", поради откритите взривни материали. На мястото на покушението " ненадейно " се озоваха и двама настоящи чиновници на Отряда за битка с тероризма, които дадоха отговор на стрелбата. Какво правеха тогава на мястото по този начин и не стана ясно, само че най-вероятно са охранявали самия Петров.
Алексей Петров по време на митинга против полицейския произвол в дискотека в Пловдив тази пролет Фотограф: Димитър Марков
При последното нахлуване против него от преди седем години по колата на Петров беше стреляно с гранатомет. Само бронировката на мерцедеса на някогашната барета тогава го избави от летален край.

Извършителят Роман Логвиненко беше задържан и наказан дефинитивно през 2021. Тази година Логвиненко изиска да бъде освободен предварително, само че молбата му беше отхвърлена.
Реклама Кой беше " Трактора "
години на предишния век, в годините на " дивото " обезпечаване, когато то беше доминирано от групировки като СИК и ВИС-2. Тогава той е съучастник в един от ранните силови застрахователи " Аполо и Болкан ", с известни лица Румен Николов-Пашата и Златомир Иванов-Баретата. А на малко по-късен стадий, когато сътрудниците в разпадащия се " Аполо и Болкан " си разпределят пазарния му дял, той основава нова компания " Спартак " дружно с няколко спортни клуба, охранителни компании и негови сътрудници от Съюза на някогашните барети. Днес това сдружение, след поредност трансформации, се споделя " Лев инс " и е водач по премиен доход на българския осигурителен пазар.
Алексей Петров в профилирания съд по дело против него през 2015 година Фотограф: Анелия Николова
Петров имаше доста лица: някогашен чиновник и сътрудник под прикритие на контраразузнаването, някогашна барета от Специализирания отряд за битка с тероризма, учител по " Фирмена сигурност " в УНСС, създател на катедра " Киберсигурност " в Пловдивския университет, издател на вестник " Галерия " и консултант в Държавна организация " Национална сигурност ". Той значително въплъщаваше типичния облик на силовите играчи, които превзеха сцената през 90-те и последователно се трансфораха в основни фигури в бизнеса и политиката.
Биографията му от 90-те
Всъщност Алексей Петров безусловно дава отговор на определението " човек с минало ". Завършил е милиционерското учебно заведение в Пазарджик, където се снабдява с прякора " Трактора ", поради амбициозния си темперамент. След това като чиновник на Специализирания отряд за битка с тероризма, прочут по времето на социализма като " алените барети ", взе участие в обезвреждането на рисков терорист на софийската Централна гара.

Реклама
В началото на 90-те в " отряда на баретите " стартират раздори. Част от чиновниците са упрекнати, че вземат участие като защита на съвременни тогава нощни заведения като " Юлита ", да вземем за пример. Сблъсък с управлението довежда до напускането на част от " баретите ", откакто няколко от тях са задържани при конфликт с престъпни детайли на паркинга на " Изворът на Белоногата " край Хасково.

През 1995 година записват охранителна компания " Аполо ", по-късно и застрахователно сдружение " Аполо и Болкан ", в което през идната година влизат Златомир Иванов-Баретата и Румен Николов-Пашата, Пламен Иванов- Кимбата, погубен пред дома си в " Дружба " през 1995 година, както и с други барети. Точно Алексей Петров консолидира обществото на някогашните барети в съдружие и друга охранителна компания " Ин-80 ". Първоначално седалището им е в някогашния хотел " Аякс ", откъдето идва и името на неофициалната формация, само че след това се мести на столичния басейн " Спартак ".
Опита за нападение е бил осъществен против Алексей Петров, покрай дома му в кв. " Кръстова вада " през октомври 2015 година Фотограф: Юлия Лазарова
В края на 1996 година сдружението стартира да се разпада. Златко Баретата прави свое сдружение - " Елит инс ", а Алексей Петров е на път да записва застрахователно сдружение " Спартак ". Година по-късно държавното управление на Иван Костов отхвърля лиценз на силовите застрахователи и " Аполо и Болкан " престава да съществува. Тогава Алексей Петров съумява да притегли израелски вложители и по този метод получава лиценз за застрахователя " Спартак ".

Ключов миг в биографията на Алексей Петров от този интервал е другарството му с военните прокурори и най-много Николай Колев, който беше убит през 2002 година. Вдовицата на Колев в свое изявление в " 24 часа " упрекна Алексей Петров, че е бил помощник в това ликвидиране. По същото време Петров става непосредствен с някогашния основен прокурор Никола Филчев, който даже и в този момент живее в комплекс, издигнат от Алексей Петров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР