Бизнесът прогнозира поскъпване на основни стоки и услуги в началото

...
Бизнесът прогнозира поскъпване на основни стоки и услуги в началото
Коментари Харесай

Експерт: Основни стоки и услуги поскъпват заради скока в цената на тока за бизнеса

Бизнесът предвижда повишаване на съществени артикули и услуги при започване на годината вследствие на готвеното повишение на цената на електрическата енергия за индустриалния пазар.

Според изчисленията месните артикули може да се продават с към 5 на 100 по-скъпо, олиото и маслата - с 4,2 на 100 повече, а млечните артикули - с 3,8 на 100.

" Дали потребителите ще съумеят да пренесат това повишаване към потребителя или ще го поемат за своя сметка, съкращавайки личен състав или посредством понижаване на заплатите. Ако не съумеят да създадат нито едното, нито другото, ще банкрутират ", съобщи ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Нова телевизия.

Според изчисленията скока в цената на електрическата енергия за промишлеността ще бъде сред 30 и 65%.

" Данните са за повишаване сред 30 и 65. Това е едно пълзящо повишаване, почнало в средата на годината ", показва Велев.

По неговите думи няма действителна причина за повдигането на цените, като липсва недостиг на производството на ток, както и растеж на цената на суровините.

" Това се именуван инкриминален пазар на балансиращата електрическа енергия. Това е неприятно ръководство. Не знаем дали заради непросветеност или зловредно ръководство. Но резултатът е този - за деветмесечието цената на производител е поскъпнала общо с 4,6%. От този % до 40-50% разликата се заплаща от търговците ", добавя още специалистът.

По думите на представителя на АИКБ, в случай че обстановката се задържи по същия метод от лятото ще има повишение и на цените за семействата.

Васил Велев показва, че все още бизнесът е подготвен да стачкува, като работодатели и синдикати възнамеряват такива за идната седмица.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР