Бизнесът обезпокоен от факта, че при над 60 000 принудително

...
Бизнесът обезпокоен от факта, че при над 60 000 принудително
Коментари Харесай

Пълен провал на схемата 60/40 засега

Бизнесът смутен от обстоятелството, че при над 60 000 наложително спрели работа и над 350 000 наранени от рецесията предприятия, при 5 000 души, оставащи без работа всеки ден, едва 228 предприятия желаят да се възползват от поддръжката 60/40.

Причината е, че доста под 1% от предприятията виждат опция за опазване на работни места по предлагания ред е в същностни недостатъци на закона, който разрешава мярката.

Това се показва в мнение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Мерките, съгласно бизнеса, вместо да способстват за опазване на работните места посредством рационално обезщетяване, вършат запазването на заетостта невероятно, разпореждайки служащият да получи брутното си трудово заплащане (т.е. цялото си възнаграждение) за времето, през което не поставя труд

При това състояние предприятието е насила да освободи служащия, за който е неразрешено или не може да обезпечи работа, защото не е в положение да доплаща на същия служащ цялостно заплащане против никакъв труд. И тогава компенсацията за безработица се поема изцяло от страната за интервал до една година, вместо той да бъде непокътнат в претовареност с по-малко разноски.

Задължението за възнаграждение на цялостния размер на трудовото заплащане на служащите и чиновниците, без каквато и да било насрещна престация, без положен труд, не намира опора нито в правната, нито в икономическата теория, безапелационни са работодателските организации.

С такова обвързване не се компенсира изчезнал приход от неположен труд, а се заплаща цялостно заплащане против никакъв труд.

Това не е отплата, а ощетяване на предприятието и на работещите в него служащи, които би трябвало да изработят и обезпечат пари за сходна голословна отплата, която облагодетелства само неработещите, считат работодателите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР