Бизнесът настоява за замразяване на минималната работна заплата през следващата

...
Бизнесът настоява за замразяване на минималната работна заплата през следващата
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Работодателите искат работниците да поемат тежестта от кризата

Бизнесът упорства за заледяване на минималната работна заплата през идната година – става въпрос за 40 лева По проект минималното възнаграждение би трябвало да стане 650 лева от началото на идната година. Аргументите на работодателите са: рецесия, безработица, понижаване на продуктивността.

Пред БНР Ваня Григорова, икономист и представител на КТ „ Подкрепа “, разяснява, че настояването за това е на Асоциацията на индустриалния капитал в България и няма позиция на всички работодателски организации.

„ Но във връзка с продуктивността на труда на 4 септември, преди няколко дни, бяха оповестени последните данни на Национален статистически институт, където се споделя, че продуктивността на едно заето лице в действителност се усилва. Така че спрямо първото тримесечие на тази година имаме растеж с към 2 лева на отработен час във връзка с основаното в българската стопанска система “, акцентира Григорова в предаването „ 12+3 “.

И посочи, че когато приказваме за продуктивност на труда би трябвало да проследим какъв брой е добавената стойност от работата на един човек, а не какъв брой е основано общо в стопанската система:

„ Причината за разликата в двата индикатора е, че действително имаме понижение на броя на заетите, заради което създаденото на човек става повече, в сравнение с е било при започване на годината “.

Според нея рецесията и безработицата не са мотив в посока заледяване на работната заплата, изключително на минималната:

„ Да, има нарастване на безработицата, само че в действителност проблем на бизнеса въобще не е минималната работна заплата. И това ще го каже съвсем всеки шеф, с който се приказва лице в лице, а не през работодателските организации…Темата за минималната работна заплата е несъществена, тъй като тя в действителност е извънредно ниска, не се приближава даже до продуктивността на труда в страната “, сподели Ваня Григорова.

Според нея работодателите в действителност са обезпокоени, че, в случай че се вдигне минималната работна заплата, те би трябвало да усилят и другите заплати.

Работодателите упорстват служащите да поемат тежестта от рецесията, означи още Ваня Григорова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР